Mecanoo wint Shenzhen North Station Urban Design-wedstrijd

Mecanoo architecten is als winnaar uit de bus gekomen tijdens de Urban Design-wedstrijd voor het North Station district in Shenzhen. Het plan voor het 1,36 miljoen m² grote bouwproject bestaat uit twaalf wolkenkrabbers, een verhoogd voetpadennetwerk en een groen stadspark waarin kantoren, handelsplaatsen, woningen en een hotel vervat zitten met een geïntegreerd trein- en metrostation.

Het doel van het voorstel van Mecanoo is een identiteit creëren voor de buurt. Momenteel is er maar weinig groen te vinden in de omgeving, maar door de transportmogelijkheden ondergronds te plaatsen, lijkt het stadspark een open groene plek. Het stadspark is centraal geplaatst en wordt omringd door de hoofdgebouwen die variëren tussen 278 en 428 meter hoogte.

 

Sterk buurtgevoel

De plinten van twee verdiepingen gaan op in het ontwerp van het park via een complex netwerk van viaducten, hellingen en landschappelijk aangelegde platformen. Hierdoor ontstaan er veilige toegangswegen tot het trein- en metrostation. De commerciële gedeelten staan naar het park gericht en creëren zo een levendiger openbare ruimte.

Dankzij verschillende waterelementen krijgt het stadspark een apart karakter. Mensen kunnen er samenkomen, relaxen en deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten. Om een echt buurtgevoel te scheppen, zijn alle torengebouwen via het verhoogde voetpadennetwerk verbonden.

 

Slim ontwerp

In plaats van de exacte vorm van de torens te bepalen, brengt het ontwerp regels tot stand die samenhang garanderen, maar toch een bepaalde variatie stimuleren. Het slimme gevelsysteem dat uit glazen en hoekige elementen bestaat, biedt diversiteit om zo de verschillende programma’s en oriëntatie te ondersteunen en toch een geheel voorkomen te verzekeren.

Via terugsprongen in de gevel worden daktuinen gecreëerd die, samen met de binnentuinen op enkele hogere verdiepingen, het ontwerp van het stadspark in de gebouwen integreren.

 

Arne Lijbers van Mecanoo is keynote speaker op de Knauf Discovery Days. Meer info. 

Bron: Mecanoo

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage