Modulair wonen in Kabien

In Kortrijk kan je dezer dagen FutureNow bezoeken, een modulaire woning van amper 38 m2 groot. Het jonge bedrijf Kabien wil hiermee een kwalitatief en betaalbaar alternatief bieden voor de dure grond- en woningprijzen. De woning is in vier maanden gebouwd in een atelier en op één dag geplaatst. Kabien kan dienen als een huis op zichzelf of kan gekoppeld worden aan een bestaande woning. De modulaire woning is een ontwerp van ACXENT Architectenbureau.

De dag van vandaag is het moeilijk, duur en soms lastig om ruim en slim te wonen. Die probleemstelling vormde de basis voor het idee van Kabien. De allereerste Kabien kreeg de naam ‘FutureNow’. De woning is ontworpen in één jaar en gebouwd in vier maanden. FutureNow omvat een keuken, eettafel, douche, toilet, wastafel, slaapkamer en terras. De sterkte is dat je in een vingerknip van de slaapkamer een bureau maakt, van de eettafel een vergaderzaal, van de keuken een demo-tafel. “Ergonomie en gemak zijn twee kernelementen in het concept, volledig in lijn met de toekomst”, klinkt het bij Kabien.


Breed toepasbaar

De woning is gemaakt van met aluminium beklede geïsoleerde houtvezelplaten. “Het modulair bouwsysteem kan dienen voor uiteenlopende toepassingen”, vertelt architect Piet Acx. “Je kan een ouder in huis opnemen door Kabien aan een bestaande woning te koppelen en er een kangoeroewoning van te maken. We richten ons hiermee ook op starters, die het als volwaardige woning kunnen gebruiken. Verder kan Kabien ook dienen als werkruimte in de tuin, aangepaste woning voor mindervaliden, …”


Hoge afwerkingsgraad

Kabien maakt gebruik van zorgvuldig uitgezochte en plaatsbesparende, slimme systemen, waaronder Twido® van Van Marcke, een slimme geconnecteerde boiler waarvoor slechts 1 m2 oppervlakte nodig is.

“Kabien is een reactie op de bestaande containerwoningen, waarbij wij inzetten op een hogere leef- en beeldkwaliteit. Een hoge afwerkingsgraad staat voorop”, aldus Piet Acx.


Nieuwe stedenbouwkundige voorschriften

Met dit project wil Kabien tevens de discussie openen over de geldende stedenbouwkundige voorschriften. “Vandaag bestaat alleen regelgeving voor de uitbouw van een woning voor zorgbehoevenden”, zegt Piet Acx. “Voor iemand die zijn woning wil uitbouwen om een ouder in huis op te nemen, bestaat vandaag geen stedenbouwkundig voorschrift. Wij pleiten ervoor om tijdelijke vergunningen voor dergelijke modulaire woningen toe te staan.”  


FutureNow van Kabien is te bezoeken van 16 mei t.e.m. 15 augustus 2018. Een geleid bezoek (gratis) reserveren kan via hello@kabien.be.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage