Net Niet: NAC Hasselt (Holistic Architecture i.s.m. BURO II & ARCHI + I)

Ontwikkeling troef in het Limburgse Hasselt. De kanaalzone ondergaat momenteel een ware facelift. Ook het centrum heeft een nieuw architecturaal herkenningspunt in het vooruitzicht met het nieuwe NAC. Jaspers-Eyers Architects, SAQ Architects, MASS Architects en Michel Janssen bundelen de krachten en werden uiteindelijk laureaat. Holistic Architecture diende in samenwerking met BURO II & ARCHI + I dit project in. 

Wat hield de opdracht in?

De opdracht vroeg een ontwerp in de vorm van een DBM-formule met architect, studiebureau en aannemer voor een nieuw administratief centrum voor de stad Hasselt op de site van de voormalige rijkswachterskazerne waarvan een deel beschermd is.

 

Wat zijn volgens u de sterke punten van uw ontwerp?

Het ontwerp is contextueel. We hebben rekening gehouden met de schaal van de voetganger in de typische smalle straatjes van Hasselt door het gebouw op te delen in een sokkel op maat van de stad en een torenvolume dat op stadsniveau werkt.

Het ontwerp toont identiteit: de plastische vorm met buitenruimtes en groen is herkenbaar en sexy.

Dit concept zet maximaal in op connectiviteit. We zijn er in geslaagd om met Engelse tuinen licht te trekken op de laagste verdiepingen die de twee entiteiten verbinden, wat de functionaliteit ten goede komt.

Het ontwerp is technisch doordacht: de banden rond het volume zijn ook de zonwering, die afhankelijk van de oriëntatie andere afmetingen heeft.

 

Welk bureau heeft de wedstrijd uiteindelijk gewonnen?

Jaspers-Eyers Architects, SAQ  Architects, MASS Architects en Michel Janssen.

 

Wat waren de sterke punten van dat ontwerp?

De sokkel is stedelijk en op schaal van de omgeving. Bovenop deze sokkel wordt een expressiever volume geplaatst. Voor het duurzaamheidsaspect wordt een BREAM excellent gerealiseerd.

 

Kan u de keuze van de jury begrijpen?

De keuze van een winnend ontwerp gebeurt vanuit de waardering van verschillende aspecten. Als bureau stellen wij ook in onze aanpak het belang van een evenwichtig antwoord voorop. Het is al een hele prestatie om in het huidig klimaat als opdrachtgever een uitdagende opdracht uit te schrijven.

Er zijn verschillende factoren die in acht moeten genomen worden  om tot een beslissing te komen.

Wij respecteren deze beslissing en wensen de winnaar oprecht het beste toe met de realisatie van dit fantastische project! 

Deel dit artikel:

Onze partners