Nieuwe transparante campus voor Haute École Léonard de Vinci in Brussel (Dietmar Feichtinger + LOW architecten)

In Sint-Lambrechts-Woluwe laat de Haute Ecole Léonard de Vinci een nieuwe campus optrekken. Dietmar Feichtinger Architectes en LOW architecten vertaalden het complexe programma in samenwerking met VK Architects & Engineers naar een compact lineair volume dat de oriëntatie van de omliggende gebouwen volgt. De grote trappenpartij en vele ramen verlenen het gebouw een publiek karakter, wat verder versterkt wordt de publiek toegankelijke sokkel, waar een open leercentrum iedereen uitnodigt op kennis op te doen en uit te wisselen.

De nieuwe campus omvat naast open leerplekken een atrium, foyer, auditorium en bibliotheek. Het gebouw telt vijf verdiepingen, waarvan twee ondergrondse die de aula’s bevatten. Centraal in het ontwerp staat een langgerekt atrium dat de belangrijkste publieke ruimtes zoals de foyer, het auditorium en de bibliotheek met elkaar verbindt door middel van genereuze trappenpartijen en terrassen. Langs deze verticale circulatieroute kan je een variatie aan open leerplekken terugvinden die uitwisseling van ideeën en innovatie bevorderen.
 

Rationeel gebouw

De nieuwe campus is een rationeel gebouw met een zeer duidelijke en sterke organisatie. De ruimtes voor theoretisch onderwijs en multidisciplinaire lokalen zijn in de westvleugel ondergebracht, terwijl de oostvleugel is gereserveerd voor ontmoetingsplaatsen, informele werkruimtes en praktijkgerichte lokalen. In het hart van het gebouw zijn de opleidingen ondergebracht die gericht zijn op de gezondheidssector.

Het budget was in dit project een belangrijke uitdaging voor de ontwerpers, in die zin dat het zeer beperkend was. Tegelijk koestert de bouwheer hoge ambities voor de campus. Het ontwerpteam heeft dan ook kwaliteitsvolle ruimtes ontworpen met beperkte maar kwalitatieve materialen en flexibele mobiele wanden.

 

Transparantie

De campus krijgt een publiek karakter dankzij de grote trappenpartij en transparante gevels. Die bestaat overal uit glas met wit aluminium schrijnwerk. Daarnaast komen er transparante strekmetalen bij de trapgevels, wat ook mooi het onderscheid maakt tussen de publieke en privé ruimtes op de campus. Overdag valt er zo veel licht binnen en ’s nachts wordt de buurt verlicht door de campus. In die zin versterkt het ontwerp ook de transparantie naar de buurt toe. De sokkel van het gebouw is ook publiek toegankelijk. In het leercentrum aldaar is iedereen welkom om kennis op te doen en uit te wisselen.
 

Groendaken

Verder krijgt de campus overal groene daken. Die zorgen ervoor dat het regenwater wordt opgevangen en vertraagd afgegeven wordt naar de riolering. Een deel van het regenwater wordt gerecupereerd voor bijvoorbeeld de toiletten. Daarnaast zorgen de groendaken ook voor meer biodiversiteit in de stad. Er is tevens een collectieve moestuin op voorzien.

Bron: LOW architecten

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage