Nieuwe voetgangers- en fietsersbrug Passerelle de l'Arche verbindt twee historische Doornikse volkswijken

Het maatschap MSA | Ney heeft de opdracht gekregen voor het ontwerp van een nieuwe voetgangers- en fietsersverbinding in Doornik ter vervanging van de bestaande Passerelle de l'Arche, een verouderde brug die niet meer beantwoordt aan de behoeften van vandaag. Als onderdeel van de modernisering van de Scheldeoversteekplaats moet deze nieuwe zachte mobiliteitsverbinding de circulatie vergemakkelijken tussen de wijken Saint-Jean en Saint-Piat, twee volksbuurten die centraal staan in een stadsvernieuwingsbeleid en die ook binnen de invloedssfeer liggen van het Belfort, een van de twee UNESCO-werelderfgoedgebouwen in Doornik.

Het winnende project gaat verder dan de eenvoudige functie van het oversteken van de ene oever naar de andere en biedt een echte plek die kan worden gebruikt dankzij de ruime afmetingen, de algemene ergonomie, aandacht voor de zwakste gebruikers en het meubilair. Rekening houdend met de verwachtingen van de burgers had de stad voorafgaand aan het project een participatief traject opgezet onder leiding van City Tools, dat tijdens de ontwerpfase zal worden voortgezet.

Het voorgestelde ontwerp is een mooie synthese van opmerkingen die tijdens het participatief traject naar boven kwamen en de architectonische en technische kwesties die aan de orde zijn gesteld. Met zijn eenvoudige, elegante vorm past de voetgangersbrug in zijn context en bevestigt het tegelijkertijd zijn unieke karakter. Het ontwerp respecteert de geschiedenis van de locatie en past in het bestaande stedelijke weefsel dankzij de S-vorm, de materiaalkeuze en de visuele aantrekkingskracht vanaf de aangrenzende wegen. De continuïteit van de promenade langs de kaaien wordt verzekerd en de overkapping van naburige woningen wordt beperkt.

Bron: cellule.archi
Deel dit artikel:

Onze partners