Ontdek de gastronomische tempel Le Mökki van Pairi Daiza

Met meer dan twee miljoen bezoekers per jaar is Pairi Daiza niet alleen de meest bezochte betalende toeristische attractie van België, maar sinds 2021 ook de thuisbasis van een opmerkelijk restaurant: Le Mökki. Het restaurant, ontworpen door Charpente & Construction Bois in samenwerking met de architecten van het park en voorzien van natuurleien door Cupa Pizarras, bevindt zich in de 'Terre du Froid' zone van het park. Het biedt bezoekers de kans om te genieten van een gastronomische maaltijd in een setting die geïnspireerd is op de middeleeuwse Noorse architectuur.

Het ontwerp van Le Mökki, gerealiseerd door Charpente & Construction Bois in samenwerking met de architecten van het park, is geïnspireerd door de Noorse 'staande houten kerken', bekend als ‘stavkirke’. Deze kerken, die vooral tussen de 12e en 13e eeuw werden gebouwd, maken gebruik van een unieke constructietechniek waarbij de palen zowel het dak als de verhogingen ondersteunen. Dit historische bouwprincipe is door het bouwteam opnieuw toegepast om een indrukwekkende ontvangsthal te creëren.

Rijke details en decoraties

De architectuur van Le Mökki weerspiegelt de koude klimaten van de dieren die in deze zone van het park leven, met decoraties die rijk zijn aan Noorse mythologische elementen, zoals houten beeldhouwwerken van draken- en slangenkoppen. Deze aandacht voor detail versterkt de immersieve ervaring, waarbij het restaurant niet alleen dient als eetgelegenheid, maar ook als een venster naar een andere wereld en tijd.

"Wij hebben met name aandacht bestaan de versiering en de randdecoratie, en in het bijzonder de nokbedekking. De architectuur moet een reisgevoel opwekken, een verhaal vertellen. Om nog meer in detail te treden is al het buitenzinkwerk gecamoufleerd met op maat gesneden stukken Douglas-dennenhout.", voegt Bruno Bodeveix toe.

Duurzame materialen en dakbedekking

In tegenstelling tot de traditionele houten dakbeschotten van de stavkirke, koos het team voor een dakbedekking van ruitvormige leien van Cupa Pizarras om duurzaamheid en esthetiek te garanderen. Deze leien zijn lichter en bieden een financieel en esthetisch voordelige oplossing voor het dak, dat een essentieel onderdeel vormt van het visuele ontwerp van het gebouw.

"Natuurleien is een zeer stevig kwaliteitsmateriaal dat wij zeer graag gebruiken. Hoewel dit een lichte bedekking is, wordt de waterdichtheid van dit dak bij een helling van 45° gewaarborgd.", besluit Bruno Bodeveix.

Een moderne interpretatie van middeleeuwse architectuur

Hoewel Le Mökki diep geworteld is in historische inspiratie, is het gebouw modern in gebruik, materialen en technische oplossingen die zijn aangepast aan de hedendaagse comfortbehoeften. Dit maakt Le Mökki tot een unieke aanvulling op Pairi Daiza, die zowel de culturele als de culinaire ervaring van bezoekers verrijkt.

Deel dit artikel:
Onze partners