Open oproep voor tentoonstellingsconcept Belgisch paviljoen Biennale Architettura 2020

Voor het Belgisch paviljoen op de Biennale Architettura 2020 in Venetië nodigt het Vlaams Architectuurinstituut architecten, stedenbouwkundigen, ontwerpers, onderzoekers, critici en kunstenaars uit om een tentoonstellingsconcept te ontwikkelen dat inspeelt op de thematiek van het geheugen als ontwerpatelier. Een concept indienen kan tot 25 augustus 2019.

Het VAI is op zoek naar een project dat op een vernieuwende en onverwachte manier het geheugen als ontwerpatelier in beeld brengt in een tentoonstelling, met het oog op een integrale visie op duurzaamheid. Het project toont daarmee vormen van duurzaamheid die over generaties heen lopen en waarin heden, verleden en toekomst van plekken met elkaar in verbinding staan. Verschillende invalshoeken zijn mogelijk: van adaptive re-use, architectuurgeschiedenis als grondstof en als toegepaste wetenschap, kritische restauratie, weiterbauen en circulair bouwen tot stedenbouw en landschapsontwerp dat gegrond is in de longue durée van plekken. 

De oproep richt zich naar multidisciplinaire teams die het vraagstuk in zijn veelzijdigheid benaderen. De gekozen inzending zal bij de uitwerking van het concept nauw worden opgevolgd door het Vlaams Architectuurinstituut.
 

De beoordelingscommissie die instaat voor de selectie van de laureaten bestaat uit: 

  • Sofie De Caigny (Directeur Vlaams Architectuurinstituut)
  • Leo Van Broeck (Vlaams Bouwmeester)
  • Jan Vermassen (Raad van Bestuur Vlaams Architectuurinstituut)
  • Vlad Ionescu (Architectuur en Kunst, Universiteit Hasselt)
  • Hera Van Sande (Artistiek leider Archipel)
  • Mechthild Stuhlmacher (Korteknie Stuhlmacher Architecten) 
  • Nina Serulus (Consulent Design Vlaams Architectuurinstituut)

 

Klik hier om meer te weten te komen over de oproep en om een concept in te dienen.

Bron: VAI

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage