OVERLANT landschapsarchitecten laat Looi weer leven (i.s.m. PLOT Ruimtelijk Management en France)

Het gemeentebestuur van Tessenderlo droomt van een klimaatrobuust en bruisend marktplein. Een plek waar Looienaars met de fiets of te voet naartoe komen om elkaar ontmoeten. De gemeente Tessenderlo en de Vlaams Bouwmeester schreven een open oproep uit. Het ontwerp van OVERLANT landschapsarchitecten, in samenwerking met PLOT Ruimtelijk Management en Ingenieursbureau France, laat Looi opnieuw leven. De markt zal namelijk een stapsgewijze gedaanteverwisseling ondergaan tot een collectief, veelzijdig en groen centrum.

Leefbuurt Tessenderlo

In het kader van het project Leefbuurten wil het lokaal bestuur van Tessenderlo het marktplein in het centrum omtoveren tot een levendige en groene buurt. Tessenderlo streeft naar een gezellig en groener dorpsplein waar belevenis centraal staat. Een plek waar elke Looienaar graag vertoeft. Daarom organiseerde de gemeente, naast een burgerbevraging in 2021, een workshop om de plannen te concretiseren en de input van de inwoners op te nemen.

Naast het centrum heeft ook het landschap rondom Tessenderlo heel wat te bieden met zijn beekdalen, bos en heide. Momenteel zijn deze elementen niet optimaal verbonden met het centrum. Wat als we deze werelden met elkaar verbinden? Kunnen deze dan van elkaars kwaliteiten profiteren? Om een antwoord te krijgen op deze vragen lanceerde de gemeente een projectoproep. De visie en het ontwerp van OVERLANT landschapsarchitecten, in samenwerking met PLOT Ruimtelijk Management en Ingenieursbureau France, kwam als laureaat uit de bus.

 

Dorpse ontmoetingen

De omgeving van de kerk, ook wel 'de met' genoemd, is de plek bij uitstek voor ontmoeting en uitwisseling. In het ontwerp trekt het team het register van dorpse ontmoetingen volledig open, aangepast aan de huidige normen en omgangsvormen. Het marktplein moet namelijk terug uitnodigen tot ontmoeting. Een ontmoeting op een zo brood mogelijke schaal: van jong tot oud, gegoed en minder goed, Nederlands- en anderstalig, valide en minder valide. In Tessenderlo moet ieder een plekje kunnen vinden.

Het vroegere kerkhof en pastorijtuin zal heraangelegd worden als tuin, en net zoals vroeger met elkaar verbinden tot één samenhangende groene ruimte. Hieraan zullen enkele intieme ruimtes toegevoegd worden met details zoals een ingesloten waterelement, een vogelvoedertafel, een grasveld voor volksspelen of een dorpsschommel.

 

Marktplein intact

De rest van het marktplein in Tessenderlo blijft intact. Er zullen enkel een aantal ingrepen doorgevoerd worden die geen of weinig impact hebben op het dagelijks gebruik. Zo kunnen er extra zitbanken en fietsenstallingen toegevoegd worden. Ook de Kerkstraat kan in de toekomst aantrekkelijker gemaakt worden door een aantal kleine ingrepen.

Deze aanpassingen zorgen voor een verlies van een aantal parkeerplaatsen. De gemeente vangt deze op door een tijdelijke parking te voorzien op de site van de oude rijkswachtkazerne, met een verbinding naar het Binnenhof. Op deze manier blijven de handelaars vlot bereikbaar. Tegen de zomer van 2023 wil de gemeente al een eerste fase van deze realisatie, als tijdelijke inrichting klaar hebben.

Bron: Vlaams Bouwmeester

Deel dit artikel:

Onze partners