Oververhitting geen issue meer in nieuwe passiefschool

In de Vuurkruisenlaan in Laken (Brussel) openden op 1 september 2 gloednieuwe passiefscholen, ontworpen door B2ai. Uitgekiende ingrepen zorgen voor een aangenaam binnenklimaat, wat ook al bleek tijdens de voorbije hittegolven. Ook ingenieursbureau Ingenium werkte mee aan dit project.

De site omvat een school voor ruim 300 kleuters en een school voor een kleine 600 lagereschoolleerlingen, elke met een eigen conciërgewoning en refter, maar met een gemeenschappelijke keuken en sporthal. Die laatste wordt ook opengesteld voor buurtbewoners.

Bouwheer Stad Brussel koos voor een DBFM-formule, waardoor de hoofdaannemer en de onderaannemers al vroeg in het project werden betrokken en er met prestatiebestekken werd gewerkt. Omdat de klimaateisen van de stad streng waren, koos Ingenium voor een passiefschoolconcept. De grote luchtddichtheid van het gebouw, een BEO-veld met warmtepomp, systeem D-ventilatie, driedubbel glas, doorgedreven isolatie in de buitenmuren en een groendak zorgen voor een optimale beheersing van het binnenklimaat.

 

Oververhitting

Oververhitting was een bijzonder aandachtspunt. De binnentemperatuur mag maximaal 5 procent van de jaarlijkse gebruikstijd meer dan 25 graden bedragen. Ingenium voorzag zonwering op de 3 zonnekanten. In plaats van buitenscreens werd gekozen voor dakoversteken en houten lamellen op de ramen. Dynamische simulaties voor de meest kritische klaslokalen bepaalden het aantal lamellen, die zorgen voor de ideale balans tussen voldoende lichtinval en efficiënte zonwering.

De lange hitteperiode in de afgelopen julimaand toonde aan dat de gemaakte keuzes ook effectief werken. De aannemer, die het gebouw nog aan het afwerken was, kon getuigen dat de binnentemperatuur heel aangenaam was. 

Bron: Ingenium
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners