Passione Urbana: Alfredo De Gregorio's manifest voor een mensenstad - Win 5 exemplaren

Passione Urbana wijst erop hoe leefbare steden op emotie drijven, en dat architectuur misschien te weinig vanuit de buik denkt. Vandaar passie, passione, de wervelstromen van geluiden en geuren die in en rond de stad hangen en haar tot een persoon, een levend wezen maken. Dit is géén boek over architectuur en zelfs niet over urbanisme of stedenbouw, maar over de biologische, ecologische en culturele noodzaak om plekken op deze planeet in te richten waar individuen en groepen elkaar vinden of ook kunnen ontlopen; dubbelzinnige, rijke en complexe ruimtes die tegemoet komen aan de menselijke paradox zelf.
‘Passione Urbana’ wijst erop hoe leefbare steden op emotie drijven, en dat architectuur misschien te weinig vanuit de buik denkt. Vandaar passie, passione, de wervelstromen van geluiden en geuren die in en rond de stad hangen en haar tot een persoon, een levend wezen maken.
Dit is géén boek over architectuur en zelfs niet over urbanisme of stedenbouw, maar over de biologische, ecologische en culturele noodzaak om plekken op deze planeet in te richten waar individuen en groepen elkaar vinden of ook kunnen ontlopen; dubbelzinnige, rijke en complexe ruimtes die tegemoet komen aan de menselijke paradox zelf.
Het was oorspronkelijk de bedoeling van Alfredo De Gregorio om het vijftal projecten voor te stellen waaraan Aldo Rossi (1931-1997) heeft meegewerkt. Maar het bleek een heerlijke doos van Pandora vol verrassingen en intriges. Wat begon als een Belgische Rossi-retrospectieve, is uitgegroeid tot een intrigerende zoektocht, voorbij de grenzen van de architectuur, naar de betekenis en de toekomst van de stad, als nederzetting, schuiloord, onvoltooid project.

Johan Sanctorum ontrafelt minutieus Rossi’s beeldtaal en theorie over de stad. Het resultaat is een verfrissende visie over de levende, organische stad. Hij speelt temperamenten en levensvisies tegen elkaar uit: in de delicate relatie tussen de Lombardische grootmeester Aldo Rossi en de Hasseltse ontwerper met mediterrane roots Alfredo De Gregorio, sluipt hij als go-between, spion, boodschapper en interpreet.

Het boek is de kroniek van een ontdekkingsreis: Johan Sanctorum analyseerde gedurende twee jaar de verborgen lijnen die lopen tussen de urbane filosofie van de Milanese ontwerper Aldo Rossi, en het gedreven zoeken naar stedelijke identiteit vanwege Alfredo De Gregorio, de Hasseltse architect met mediterrane roots die voor een aantal van zijn Belgische projecten met Aldo Rossi heeft gewerkt.

Het resultaat overstijgt de grenzen van architectuur en urbanisme: het is een zoektocht geworden naar de toekomst van de stad en de stad van de toekomst; met het verleden als vertrekpunt.


Praktisch

Passione Urbana: Alfredo De Gregorio’s manifest voor een mensenstad
Uitgeverij Roularta
Aantal pagina’s: 287
ISBN-nummer: 90 5466 861 X
Winkelprijs:  34,9€


Wedstrijd
 
In samenwerking met architectenburea De Gregorio & Partners geeft Architectura.be vijf exemplaren weg van deze publicatie. Iedereen die fan is van Architectura.be op Facebook of die zich aanmeldt als follower van de Twitter-pagina van Architectura.be en die als (interieur)architect, ingenieur of andere bouwprofessional beroepshalve actief is in de bouw- en architectuurwereld komt in aanmerking. Om mee te doen, zou u het antwoord op de wedstrijdvraag  voor 15 november moeten mailen naar raf@architectura.be samen met volgende gegevens:

Voornaam:
Naam:
Beroep:
Bureau/bedrijf:.
Adres:

Belangrijk: vermeld in het onderwerp van de mail de naam van het boek dat u wil winnen. U mag zich kandidaat stellen voor meerdere boeken, maar gebruik dan een aparte mail per boek. Het antwoord op deze wedstrijdvraag vindt u op de website www.degregorio.be.
 
 
Wedstrijdvraag

Op 21 mei 2011 won het Gallo-romeins museum van Tongeren de European Museum Award of the Year. In welke stad vond de slotceremonie van deze prijsuitreiking plaats?

Deel dit artikel:
Onze partners