Performante ISOVER-oplossingen helpen aan strenge eisen S-peil te voldoen

De recente introductie van het schilpeil (S-peil) in Vlaanderen is dé uitdaging van 2018. Niet alleen voor fabrikanten en bouwprofessionals, óók voor de eindklant. Gezien de strenge energie-eisen en hoge bouwkosten, hebben (ver)bouwers behoefte aan begeleiding en advies, zeker in de ruwbouwfase.

Van K naar S

De Vlaamse overheid heeft beslist om het K-peil en de netto-energiebehoefte van nieuwe woningen te vervangen door het schilpeil of S-peil. En dat heeft verstrekkende gevolgen. Het K-peil hield alleen rekening met het isolatieniveau en de compactheid, terwijl het S-peil ook de gebouwtypologie, de oriëntatie, de verhouding glas-vloeroppervlakte en de luchtdichtheid in kaart brengt.

Vanaf 1 januari 2018 mag het S-peil niet hoger liggen dan S31, wat een inspanning vraagt van alle betrokkenen. Er moet extra aandacht besteed worden aan luchtdicht bouwen en complexe vormen worden ook best vermeden. Bovendien moet er beter nagedacht worden over glasoppervlakken. Ramen die uitgeven op het noorden worden bijvoorbeeld afgestraft. Kortom: het S-peil vergt aandacht van ontwerp tot plaatsing. De Umax-waarden blijven verder ongewijzigd en spelen dus nog altijd een cruciale rol bij het halen van het S-peil. Afhankelijk van het ontwerp zal men zelfs lager moeten mikken dan de huidige Umax-waarde.

 

Belang goede plaatsing

Gelukkig heeft ISOVER uitstekende oplossingen in huis om S31 te halen. Voor de spouwmuren is er ISOVER Multimax 30. Dankzij haar flexibiliteit sluit glaswol in alle omstandigheden mooi aan, zowel onderling als met de draagmuur. Daardoor worden open naden en valse spouwen bij onregelmatigheden van het binnenspouwblad vermeden, essentieel voor een goede S-score.

ISOVER Isoconfort is dan weer een belangrijk element van het unieke all-in-one perfect dakisolatiesysteem van ISOVER. Het is een bijzonder performante, geluidsisolerende en uiterst brandveilige glaswolisolatie. Extra isolatie plaatsen in bijvoorbeeld een hellend dak kan op het vlak van het S-Peil het verschil maken. Opvallend in deze context zijn verder de inspanningen die ISOVER op het vlak van luchtdichtheid levert. Want zonder een goede luchtdichtheid is het halen van S31 een onbereikbaar doel.

Zonder uitstekende luchtdichtheid geen S31

Om daken snel en efficiënt te isoleren ontwikkelde ISOVER het ophangsysteem Suspente PlaGyp I. Zo wordt de isolatie – ook de dubbele laag – correct aangebracht. Unieke rondellen en doppen garanderen de luchtdichtheid van het naadloos aansluitende Vario® KM Duplex-dampscherm. Met de Vario® KB1-tape kleeft men overlappingen tussen de dampschermbanen dicht, terwijl de Vario® DoubleFit-mastiek zorgt voor een perfecte aansluiting tussen het dampscherm en de omringende bouwdelen. Resultaat: een perfect luchtdichte afwerking, uniek op de markt. Even uniek is de 50 jaar garantie van ISOVER op alle luchtdichtheidsproducten. Voor meer informatie kunt u surfen naar www.isover.be/garantie

 

Voor meer informatie over het S-peil:

http://www.mijnepb.be/s-peil-schil-peil/

http://www.bouw-energie.be/nl/blog/post/streng-s-peil-vervangt-k-peil

http://www.energiesparen.be/epb/s-peil

http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/epb/doc/S-peil.pdf

Bron: Isover

Deel dit artikel:

Onze partners