Doorzoek volledige site
17 september 2020

B-architecten en VELD mogen laatste hand leggen aan City Dox

Illustratie | Make Me
Illustratie | Make Me
Illustratie | Make Me

B-architecten, B-bis architecten en VELD hebben samen de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de laatste fase in de ontwikkeling van City Dox in de Brusselse kanaalzone. Projectontwikkelaar Atenor lanceerde de wedstrijd in maart samen met de Brusselse bouwmeester. "Het nieuwe mixed-use gebouw  - een combinatie van woningen, winkels en een middelbare school - definieert in sterke mate de identiteit van City Dox. In het bijzonder de open structuur die de speelplaats omringt presenteert zich als een grootstedelijk welkom niet alleen voor haar gebruikers maar voor de gehele site", klinkt het bij B-architecten.

 

Ideaal gelegen aan de ingang van de stad en langs het kanaal in Anderlecht, is City Dox een volledig nieuwe wijk waar woningen, een rusthuis, residentie service, winkels en ondernemingen zijn ingericht in een groene omgeving, omringd door parken en tuinen. In mei 2013 keurde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de wijziging van het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP) goed, wat de omvorming van de industriezones van Biestebroeck tot OGSO (ondernemingsgebieden in een stedelijke omgeving) mogelijk maakte door een mix van productieve activiteiten en huisvesting tot stand te brengen.

Dit project van B-architecten, B-bis architecten en VELD markeert de laatste fase in de ontwikkeling van het gebied. Opvallend in het ontwerp zijn de open structuren die de overgang naar het publiek domein vormgeven: enerzijds de loggia's die de appartementen aangename buitenruimtes bieden met zonnige uitzichten over het park, anderzijds de gestapelde plateaus die de speelplaats transformeren in een verticale ervaring en open stadsruimte. Het geheel creëert een ongewoon en tegelijk grootstedelijk uitzicht dat uitstraalt over de gehele City Dox-ontwikkeling.