Doorzoek volledige site
23 april 2021 | WOUTER POLSPOEL

Circulaire herbestemming voor oude mijnschool (B+ architecten)

Illustratie | B+ architecten
Illustratie | B+ architecten
Illustratie | B+ architecten
Illustratie | B+ architecten
Illustratie | B+ architecten
Illustratie | B+ architecten
Illustratie | B+ architecten
Illustratie | B+ architecten
Illustratie | B+ architecten
Illustratie | B+ architecten

In Genk werd een vleugel van de Sint-Albertusschool, daterend uit de Limburgse mijnperiode, naar een ontwerp van B+ architecten getransformeerd tot een multifunctioneel ontmoetingscentrum voor de buurtbewoners van Zwartberg-Noord, met onder andere polyvalente ateliers, sport- en fitnesslokalen, ruimte voor jeugdwelzijnswerk en Chirolokalen, en een nieuw onderkomen voor de wijkmanager en gemeenschapswachten. De ontwerpers hanteerden drie principes van circulair bouwen: maximaal behoud van materialen, de grootst mogelijke flexibiliteit op het vlak van invulling en de toevoeging van nieuwe demonteerbare constructies. Die laatste werden ontworpen op basis van het open uniform maatsysteem voor circulair bouwen van MOSARD©.

Zo’n vijf jaar geleden werd bekendgemaakt dat de noordoostelijke vleugel van de Sint-Albertusschool in Genk volledig gerenoveerd zou worden. De vernieuwde vleugel moest daarna een laagdrempelig multifunctioneel ontmoetingscentrum worden voor Zwartberg-Noord en een onderkomen bieden aan Buurtwerk De BOL, jeugdwelzijnswerk GIGOS, Chiro Zwartberg, dansverenigingen enzovoort. Daarnaast moest het ook de uitvalsbasis worden voor de gebiedsgerichte werking en zouden ook de wijkmanager en gemeenschapswachten een vaste plek krijgen in het gebouw. Ook andere stadsdiensten en partners zouden sporadisch gebruikmaken van het gebouw. B+ architecten mocht de herbestemming vormgeven. 

Lees verder op circubuild.be

GERELATEERDE DOSSIERS