Doorzoek volledige site
23 april 2021

Woonproject Mairesse Garden in Sint-Gillis weer stap dichter bij realisatie (Urban Platform)

Illustratie | Urban Platform - citydev.brussels
Illustratie | Urban Platform - citydev.brussels
Illustratie | Urban Platform - citydev.brussels
Illustratie | Urban Platform - citydev.brussels
Illustratie | Urban Platform - citydev.brussels

De bouw van het vastgoedproject Mairesse Garden in de Munthofstraat in Sint-Gillis is gegund aan aannemer Louis De Waele. Voor het project sloeg de gemeente Sint-Gillis de handen in elkaar met citydev.brussels. Resultaat: er komen negen woningen, een kinderopvang en een openbaar park binnen in het huizenblok, naar een ontwerp van Urban Platform. Normaliter gaat de eerste spade begin mei de grond in. Zo zouden de buurtbewoners al in de lente van 2023 kunnen genieten van het nieuwe park.

In oktober 2017 delegeerde de gemeente Sint-Gillis deze opdracht aan citydev.brussels: de voormalige Renaultgarage transformeren en zo nieuw leven blazen in de zone tussen de Hallepoort, het hogergelegen deel van Sint-Gillis en de Berckmans-Munthofwijk. Het project past in duurzaam wijkcontract Voorplein-Morichar.

In maart 2019 kreeg architectenbureau Urban Platform de opdracht om Mairesse Garden te ontwerpen. De stedenbouwkundige vergunning zat in juni 2020 in de bus. De gunning van de opdracht voor werken aan Louis De Waele is de laatste stap vóór de start van de eigenlijke bouwwerken. 

In Mairesse Garden komen er negen geconventioneerde koopwoningen met twee of vier slaapkamers. Het worden passieve doorzonappartementen - maximale lichtinval en natuurlijke ventilatie in de zomer gegarandeerd. Met een fietsenstalling met 30 plaatsen zet het project ook in op zachte mobiliteit. Verder benutten we de daken optimaal: naast de intensieve groendaken komen er fotovoltaïsche panelen. En in de gemeentelijke crèche, die twee verdiepingen zal beslaan, kunnen op termijn 28 kinderen terecht. 

Bovendien is de heraanleg van het Coenenpark onlosmakelijk verbonden met het project: het park binnen in het huizenblok zal uitgroeien tot een gemeentetuin. Dat moet ook de leefomgeving van de wijkbewoners verfraaien. In het project komt er namelijk een rechtstreekse toegang naar het openbare park.

Nog een bijzonderheid: de voorgevel van het huidige woonhuis blijft bewaard. En de bakstenen van het gebouw dat voor de sloop is bestemd? Die worden grotendeels opnieuw gebruikt voor de buiteninrichting. Tot slot zijn alle materialen recycleerbaar.