Doorzoek volledige site
27 april 2021

BBA 3-2-1 Façade: Een lichte leefruimte door Atelier Fréderic Louis in woning Boudewijn

Leefruimte Illustratie | Evenbeeld
Voorgevel Illustratie | Evenbeeld
Oorspronkelijke situatie Illustratie | Evenbeeld
Oorspronkelijke situatie Illustratie | Evenbeeld
Leefruimte Illustratie | Evenbeeld
Patio Illustratie | Evenbeeld
Patio Illustratie | Evenbeeld
Detail balkenconstructie Illustratie | Evenbeeld
Balkenconstructie in leefruimte Illustratie | Evenbeeld
Isometrie van de balkenconstructie Illustratie | Atelier Fréderic Louis
Maquette Illustratie | Atelier Fréderic Louis

Met woning Boudewijn is de architectuurstudio Atelier Fréderic Louis een van de negen geselecteerden in de categorie 3-2-1 Façade van de Belgian Building Awards 2021. Door een ingrijpende renovatie is de studio er in samenwerking met interieurarchitect Sarah De Pauw en studiebureau Lambert Engineering in geslaagd een lichte leefruimte te creëren voor het gelijkvloerse appartement.

In een dichtbebouwde wijk, vlakbij het grootste station van Gent en onder een aantal studentenkamers, ligt woning Boudewijn op het gelijkvloers van een rijwoning. Wat vroeger een donkere woonst was, is dankzij de renovatie door Atelier Fréderic Louis omgetoverd in een licht en aangenaam appartement.

De indeling van het appartement is volledig omgewisseld. Het slapen, dat oorspronkelijk helemaal achteraan de woning gebeurde, verplaatste Louis naar de voorgevel. De leefruimte kwam op haar beurt achteraan de woning te liggen. Zo herbergt het oorspronkelijke gebouw aan de straatkant nu de private functies zoals slapen en baden en zijn de semi-private functies te vinden in het nieuwe bijgebouw. Het oude moest door onder andere vochtproblemen volledig afgebroken worden.

 

Patio

Dankzij de afbraak van het oude bijgebouw konden Louis en De Pauw met een schone lei beginnen. Het resultaat is een leefruimte met een luchtige en ruimtebepalende patio. De centrale ligging en de drie meter hoge ramen maken van het binnenplaatsje van 9 m2 een volwaardige buitenruimte. Het materiaal en de hoogte van de vloer zijn zowel binnen als buiten hetzelfde. Dat zorgt niet enkel voor eenheid, maar maakt ook dat de patio vloeiend overgaat in de leefruimte binnen. De patio bepaalt de ruimtes, maar werkt tegelijkertijd verbindend doordat deze volledig beglaasd is. Er blijft steeds een relatie met alle leefruimtes, ondanks de afstand.

De zwevende dakconstructie is het belangrijkste architectonische element van de nieuwe uitbreiding. Ook daar is er veel aandacht besteed aan de materiaalkeuze. Betonnen balken ondersteunen de houten Glulam-balken die op hun beurt het plafond uit berkenmultiplex dragen. De balken zijn zodanig geplaatst dat het daglicht tot diep in de leefruimte kan doordringen. De naakte, lichte materialen zorgen daarbovenop voor een maximale lichtreflectie.

 

3-2-1 Façade

Samen met acht andere projecten maakt woning Boudewijn kans op de 3-2-1 Façadeaward. In die categorie zocht de achtkoppige jury van de Belgian Building Awards 2021 naar innovatieve ontwerpen met een maximale woonkwaliteit. In de projecten moeten daglicht en privacy centraal staan, ondanks het beperkt aantal gevels en de kleine afmetingen. De fysieke prijsuitreiking op BATIBOUW kon niet plaatsvinden omwille van het coronavirus. De winnaar van deze categorie zal dus dit jaar hier, op architectura.be, bekend worden gemaakt op 25 mei. Hou dus zeker onze website in het oog!