Doorzoek volledige site
28 april 2021

Verbouwing loods tot hondentherapiecentrum door WE-S architecten afgerond

Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | WE-S architecten

Hachiko - een vzw die assistentiehonden voor personen met een motorische beperking of epilepsie opleidt - had dringend nood aan een uitbreiding om aan de groeiende vraag naar hun diensten te voldoen. Een voormalige loods in Merelbeke werd verbouwd door WE-S architecten en studiebureau TECON groep. In het ontwerp van het architectenbureau is de rechthoekige loods omgevormd tot een pentagonaal volume.

Vzw Hachiko vond na een jarenlange zoektocht in 2017 een geschikte locatie voor hun nieuwe thuisbasis een loods in deelgemeente Schelderode op een boogscheut van hun toenmalige vestiging. De vzw wenste het hele programma van eisen te realiseren binnen de bestaande loods en het aangrenzende kantoorgebouw.

 

Afgeschuinde gevels

De oorspronkelijk rechthoekige loods is langs alle zijden afgeschuind om een pentagonaal volume te creëren. Centraal ligt een dubbelhoge trainingszaal voor de honden. De kantoren, polyvalente zaal, kennels en logistieke voorzieningen zijn als een ring rond de trainingszaal gegroepeerd. Tussen de burelen en de conciërgewoning in het bijgebouw markeert de afschuining de glazen inkomhal. Die fungeert ook als schakelvolume tussen de twee gebouwen. De afvlakking aan de polyvalente zaal zorgt voor een overdekt terras en dankzij de hoekverdraaiing van de kennels ontstaat er een overkapte speelruimte voor de honden. De laatste afschuining is aan de noordzijde van de loods vormgegeven. Die resulteert in een overdekte laad- en loskade voor het leveren van goederen.

Toch zijn die afschuiningen bijna niet te zien vanaf de buitenzijde, want het bestaande volume werd bijna integraal in stand gehouden. Enkel de glazen inkomhal en de verhoging van het dak boven de trainingszaal verraden de vorm van het volume dat binnenin verborgen is. Ondertussen is de aanleg van de speel- en oefenvelden rondom het nieuwe gebouw in volle gang en is de werking van de vzw met hun kwispelende assistenten al ingetrokken op de nieuwe site.