Doorzoek volledige site
04 mei 2021 | LIESBETH VERHULST

BBA 2021 3-2-1 Façade: Speelse voorgevel voor woning WOODFACE van guerrilla office architects

Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart

WOODFACE, een opvallende rijwoning geënt op de vlakbij gelegen Kruidtuin in Leuven ontworpen door guerrilla office architects, is genomineerd in de categorie 3-2-1 Façade van de Belgian Building Awards 2021. De houten voorgevel van de woning speelt een spel van open- en geslotenheid, kleuren en texturen, en van binnen- en buitenkijken.   

WOODFACE is gegroeid uit de vraag van een gepensioneerd koppel om een bestaande rijwoning van amper 3,5 meter breed en een tuin een volledige verdieping hoger dan het gelijkvloers, te verbouwen naar hun ‘laatste huis’. De woning biedt achteraan zicht op de prachtige Kruidtuin van Leuven en die troef speelde guerrilla office architects ten volle uit in het ontwerp.


Open ruimte

De woning werd volledig opengesneden tot een open ruimte met zicht van in de Kruidtuin tot op de heuvelflank van de tuin. De woning maakt gebruik van verschillende sprongen om zo tot op patiohoogte te reiken en finaal naar de tuin te leiden. Het houten plafond van de doorgaande ruimte plooit zich dubbel asymmetrisch omhoog naar de tuin. De blik wordt zo omhoog gericht waardoor de bewoners een open gevoel krijgen waarbij de Kruidtuin en hun eigen tuin als het ware één open ruimte vormen. Het houten dak werkt tezelfdertijd als een vervormd schip en biedt geborgenheid.
 

Speelse voorgevel

De gevel speelt een spel van open- en geslotenheid en vormt als het ware een ‘kijkoog’ aan de straatzijde. De voorgevel werd uitgewerkt in drie houtsoorten in een grijszwarte kleur met een aantal witte elementen: de inkomschuifdeur, het kijkoog met lijstvoorzetting, het kleine raam. Dankzij de combinatie van drie houttexturen ontstaat een subtiele gevel die zich op vanop afstand of dichtbij helemaal anders laat lezen.

Het contact met de straat wordt sterk bevorderd door het maximaal openwerken van de voorgevel. Het groene glas en de opgaande niveauverschillen temperen de inkijk en vormen tegelijk een spiegel van de Kruidtuin. De gevel plukt bijna letterlijk uit de Kruidtuin en nestelt zich tegen zijn grote buur aan, een erfgoedpand van Joris Helleput, als een olijke tweeling: de grote rode bakstenen broer en het grijszwarte ‘klein duimpje’.

Deze eenvoudige gevel probeert met zijn materialen, zijn bijzondere ramen en geleding van de gevel een complexe filter te zijn tussen straat en huis. De gevel is geen dam, die de woning afsluit of de straat wegneemt. Het is een nauwkeurig gordijn dat een mooi spel speelt tussen open-gesloten, kleuren, texturen, binnenkijken/buitenkijken.


Lichtinval

Ondanks de zeer beperkte breedte van 3,5 meter, voelt de woning erg ruim aan. In de slaapkamer zijn twee bijzondere ramen voorzien: het ‘Vermeerraam’ en het ‘cycloopraam’.  Het Vermeerraam is een knipoog naar de schilderijen van Johannes Vermeer waarbij licht in de hoek van kamer van bovenaf binnenvalt op de muur parallel met de schilder. Het cycloopraam vormt een uitpuilend oog dat zich naar de grote bomen van de Kruidtuin draait. Hier kan je in het raam kruipen als een klein nest binnen deze woning, 5 meter zwevend boven de straat en de boomkruinen haast binnen handbereik.