Doorzoek volledige site
29 juni 2021

VenhoevenCS en B2Ai maken winnend ontwerp voor sluitstuk sportcomplex Lokeren

Illustratie | ontwerp: VenhoevenCS & B2Ai | beeld: Joris Bourgeois
Illustratie | ontwerp: VenhoevenCS & B2Ai | beeld: Joris Bourgeois
Illustratie | ontwerp: VenhoevenCS & B2Ai | beeld: Joris Bourgeois
Illustratie | ontwerp: VenhoevenCS & B2Ai | beeld: Joris Bourgeois
Illustratie | ontwerp: VenhoevenCS & B2Ai | beeld: Joris Bourgeois
Illustratie | ontwerp: VenhoevenCS & B2Ai | beeld: Joris Bourgeois
Illustratie | ontwerp: VenhoevenCS & B2Ai | beeld: Joris Bourgeois

Het bouwteam rond VenhoevenCS, B2Ai, boydens engineering, Sweco en Pellikaan heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen voor het nieuw stedelijk zwembad in Lokeren. Het ontwerp lost de puzzel van uitbreiding en toegankelijkheid van het sportcomplex in Lokeren met één, heldere ingreep op. Tijdens de persconferentie motiveerde het team de toekomstbestendige en zorgvuldige vormgeving vanuit een breed scala aan gebruikers én vanuit de open relatie met het nieuw ontworpen park eromheen. Het doel: een gezonde en sportieve ontmoetingsplek in het hart van Lokeren.

Een logische eenheid

Het nieuwe zwembad maakt van het sportcomplex een logische eenheid. Het is zo gepositioneerd dat de oude bomen langs de Sportlaan blijven staan en de route naar het zwembad begeleiden. De nieuwe entree is helder en begeleidt bezoekers vanzelfsprekend naar het hart van het complex.

Het zwembad zelf oogt met opzet bescheiden. Wel valt de transparante plint direct op. Hierdoor valt royaal daglicht binnen en is de sociale controle optimaal. Bijzonder is dat passanten zo de zwemmers binnen kunnen zien en zelfs, door het bad heen, het landschap aan de andere kant van het water. Door de toepassing van de naturel houten dakconstructie binnen en gebrand hout in de façades is het gebouw in harmonie met het park.
 

“Het was een complexe knoop om te ontwarren, maar ik zie het al helemaal voor me: straks zit je op de rand van het zwembad en ben je omringd door de groene bomen in het park. Je ziet de fietsers die onder het complex doorrijden, maar ook de sporters in de andere delen van het gebouw", aldus Manfred Wansink, architect partner VenhoevenCS


Van wedstrijdsporters tot zwemleskinderen

Het wedstrijdbad en doelgroepenbad met beweegbare bodems, de recreatiebaden, het peuterbad en de wellnessruimte bedienen zowel wedstrijdsporters als recreanten en zwemleskinderen.

Het restaurant en een zonnig terras versterken de connectie tussen bestaand en nieuw en tussen binnen en buiten, met een voorplein dat met niveauverschillen en speelelementen ook buiten uitnodigt tot spel en ontmoeting. De voorheen versnipperde ruimte rond het complex vormt straks een aangenaam groen en publiek geheel. Het park kan dan ook volop worden ingezet tijdens de Lokerse Feesten en zal deel uitmaken van het hele feestenparcours.

 

“Het nieuwe zwembad sluit naadloos aan op zijn omgeving en voorziet een drempelloze toegang voor iedereen. We voorzien om alle onderdelen op een slimme manier met elkaar te verzoenen en een bloeiende, sportieve ontmoetingscluster te creëren”, aldus Kevin D’Hondt, partner B2Ai. 


Energiezuinig en circulair

Het Durmebad is ontworpen voor een duurzame toekomst. Het energiegebruik is geminimaliseerd, met een isolatiescore die beter is dan wettelijk gevraagd. Dankzij zeer efficiënte technieken en een dak met PV-panelen kunnen we een gebouw realiseren met een zeer goede E-peilscore (52).

De architecten kozen natuurlijke en lokale producten en materialen die hernieuwbaar zijn, zonder chemische stoffen gemaakt en later eenvoudig aanpasbaar of herbruikbaar – zoals de houten dakconstructie en het gebrande hout van de gevel.

Lokeren is straks een sociaal en maatschappelijk relevant gebouw rijker, dat zich duurzaam inpast in de omgeving en bijdraagt aan de sociale cohesie in de stad.