Doorzoek volledige site
01 juli 2021 | TIM JANSSENS

Landmark voor Limburgse hogeschoolcampus (Stéphane Beel Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek)

Het fraaie inkomgebouw centraliseert niet alleen de vitale functies van de hogeschool, maar geeft de UCLL-campus in Diepenbeek ook een nieuw gezicht.
Conform het ‘Moving Minds’-concept zullen studenten en medewerkers van uiteenlopende opleidingen elkaar regelmatig tegen het lijf lopen in het inkomgebouw.
De bibliotheektoren heeft een ellipsvorm en bestaat uit een staalconstructie met gordijngevel.
In de betonnen oostgevel van de lestoren zijn tal van kleine driehoekige ramen geïntegreerd.

De UCLL-campus in Diepenbeek ziet er sinds dit academiejaar helemaal anders uit. De hogeschool investeerde immers in de realisatie van een nieuw inkomgebouw met een gemeenschappelijk onthaal, drie aula’s, verschillende leslokalen, ontmoetings- en werkplekken en een moderne mediatheek met leercentrum. Het langgerekte complex is ontworpen door Stéphane Beel Architects (in samenwerking met Bureau Bouwtechniek), springt meteen in het oog dankzij de aanwezigheid van twee markante torenvolumes en vormt op die manier het nieuwe ‘gezicht’ van de onderwijssite.

Met meer dan veertienduizend studenten en vijftienhonderd medewerkers is UC Leuven-Limburg een van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. Op tien campussen in Limburg en Vlaams-Brabant biedt de hogeschool achttien professionele bachelor- en dertien bachelor-na-bacheloropleidingen aan in de vakgebieden onderwijs, management, technologie, gezondheid en welzijn. De campus in Diepenbeek heeft een capaciteit van circa vierduizend studenten en is daarmee een van de grootste vestigingen van UCLL. Aangezien er dringend nood was aan vernieuwing en extra ruimte, werd de hogeschoolsite volledig hertekend. “De campus voelde aan als een verzameling van geïsoleerde eilandjes. Zowel studenten als medewerkers gaven aan dat er nood was aan een centrale ontmoetingsplek”, vertelt Marc Vandewalle, algemeen directeur van UCLL. “We wilden niet zomaar een stuk bijbouwen en besloten een langetermijnvisie uit te werken, die vertaald is naar het ‘Masterplan 2020’. Met zijn oppervlakte van 6000 m² is het nieuwe ‘inkomgebouw’ het eerste grote project dat we in het kader van deze grootschalige vernieuwingsoperatie gerealiseerd hebben.”

 

“Het nieuwe inkomgebouw is de eyecatcher geworden die iedereen voor ogen had”

 

Moving Minds op Living Campus

Het fraaie inkomgebouw centraliseert niet alleen de vitale functies van de hogeschool, maar geeft de UCLL-campus in Diepenbeek ook een nieuw gezicht. Dit laatste is bij uitstek te danken aan het ontwerp van Stéphane Beel Architects, dat opteerde voor de realisatie van een langgerekte gelijkvloerse plint en een bibliotheek- en een lestoren met vijf verdiepingen. Zo ontstond er – in samenwerking met Bureau Bouwtechniek, dat instond voor de bouwtechnische ondersteuning in de uitvoeringsfase en de werfopvolging – een ‘Limburgs landmark’ dat de toekomstgerichte onderwijsfilosofie van UC Leuven-Limburg weerspiegelt. “Conform het ‘Moving Minds’-concept zullen studenten en medewerkers van uiteenlopende opleidingen elkaar regelmatig tegen het lijf lopen in het inkomgebouw en zullen ze er ook in contact komen met onze expertisecellen, de jonge ondernemers van StartMinds en externe partners op de campus. De foyer zal ook plaats bieden aan projecten en initiatieven zoals pop-upstores. Dit impliceert meer kansen op ontmoeting, verbinding en kruisbestuiving. Op die manier zal de site uitgroeien tot een echte ‘Living Campus’. We zijn trots dat een gerenommeerd bureau als Stéphane Beel Architects onze ideeën wilde vormgeven. UCLL is een hogeschool in beweging, die deel uitmaakt van een beweeglijke wereld. Het ontwerp van het inkomgebouw symboliseert deze beweeglijkheid”, legt Marc Vandewalle uit.

 

Mix van nieuwbouw en renovatie

De hoofdaannemer die de vooruitstrevende architecturale plannen in de praktijk bracht, was Cordeel. Naast een flinke portie nieuwbouw kwam er ook een stukje renovatie aan te pas, geeft projectleider Jasper Hulsteyn aan: “De gelijkvloerse plint en de twee torens zijn nieuwbouw. In aanvulling daarop zijn de eerste en tweede verdieping van het tussenliggend blok volledig gestript en gerenoveerd (nieuwe vloeren, plafonds, technieken, schilderwerk …)”, vertelt hij. “De bibliotheektoren heeft een ellipsvorm en bestaat uit een staalconstructie met gordijngevel, terwijl de klassieker opgevatte lestoren is opgetrokken in een ter plaatse gestorte betonstructuur. De voornaamste bouwkundige uitdaging schuilde in de realisatie van de façades: een gebogen gordijngevel is altijd iets speciaals en in de betonnen oostgevel van de lestoren zijn tal van kleine driehoekige ramen geïntegreerd, waarbij het allerminst een sinecure was om het zichtbeton aan de binnenzijde fatsoenlijk gestort te krijgen. Door een aantal bijkomende werken en leveringsproblemen vanwege de coronacrisis is de bouwtermijn uiteindelijk met een klein jaar verlengd, maar het resultaat mag er zeker wezen. Het langverwachte inkomgebouw is wel degelijk de eyecatcher geworden die iedereen voor ogen had!”

GERELATEERDE DOSSIERS