Doorzoek volledige site
08 juli 2021

‘Fietsen door de Heide’ in Nationaal Park Hoge Kempen van MAAT-ontwerpers en Witteveen + Bos geopend

Illustratie | Visit Limburg / Kurt Vandeweert
Illustratie | Visit Limburg / Kurt Vandeweert
Illustratie | Visit Limburg / Kurt Vandeweert
Illustratie | Visit Limburg / Kurt Vandeweert
Illustratie | Visit Limburg / Kurt Vandeweert

Na ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk en ‘Fietsen door de bomen’ in Bosland, opent Visit Limburg een nieuwe fiets- en wandelbeleving in het Nationaal Park Hoge Kempen. “’Fietsen door de Heide’ is een belevingsroute van vier kilometer waar de nieuwe fietsbrug als baken in het landschap een uitzonderlijk zicht geeft op een buitengewoon stukje natuur”, aldus Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Visit Limburg. Het ontwerp is van de hand van MAAT-ontwerpers en Witteveen + Bos. Aannemer Besix nam het bouwen van de fietsbeleving voor zijn rekening.

‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen is een belevingsroute van 4 kilometer dwars door het enige nationale park van België. Uitgestrekte dennenbossen wisselen af met prachtige heidelandschappen. De Mechelse heide is met zijn 700 hectare bovendien één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen. De nieuwe iconische fietsbrug op dit traject zorgt niet enkel voor een veilige oversteekplaats over de Weg naar Zutendaal, maar biedt vooral een prachtig zicht over de natuurlijke omgeving. Aan de noordelijke zijde fiets je over een fietspad met prachtige vergezichten over het heidelandschap. De constructie werd in het zuiden ingepast in een oude bomendreef en sluit perfect aan op het bestaande fietsroutenetwerk.

Igor Philtjens: “Limburg pionierde 26 jaar geleden met het fietsroutenetwerk. Ook nu nog is dit haar grootste troef. Om deze koppositie te behouden is het belangrijk om te blijven innoveren en investeren, samen met onze 42 steden en gemeenten. Door op strategische plaatsen ingrepen uit te voeren of toe te voegen, laten we fietsers in interactie gaan met het landschap vanuit een andere dimensie. Telkens opnieuw is het een unieke ervaring voor onze gasten, maar ook voor de Limburgers zelf.”
 

Iconische toegangsbrug

De 300 meter lange fietssteiger is een baken in het landschap. Net als bij een rollercoaster werd er voor de fietsbrug een fijnmazige structuur van balken en kolommen uitgezet. Tussen de houten structuur stijgt een betonnen fietspad geleidelijk, maximum 4%, tot 6,5 meter hoogte om vervolgens na  30 meter opnieuw te dalen. De wanden van de brug zijn gemaakt van lokaal dennenhout en zijn op die manier een knipoog naar het Limburgse mijnverleden. In dit cultuurhistorisch landschap werden destijds massaal naaldbomen aangeplant om aan de vraag naar hout voor de koolmijnen te voldoen. Het fietspad is 3,5 meter breed.
 

Respect voor de natuurlijke habitat

“Al tijdens het ontwerp en gedurende het bouwproces was er uitzonderlijk respect en eerbied voor deze buitengewone natuur. Er is dan ook steeds nauw overleg geweest met het Agentschap voor Natuur en Bos en Regionaal Landschap Hoge Kempen en Maasland”, zegt Igor Philtjens.

Tijdens de werken werd er zoveel mogelijk geprefabriceerd en daarna ter plaatse gemonteerd. Ook werd verlichting vermeden om de verschillende diersoorten niet te storen. Tijdens het broedseizoen werden er geen werken uitgevoerd. Door de lengte en de hoogte van de fietsbrug  en het type fundering wordt de migratie van tientallen diersoorten bevorderd. Ook werd de zwarte asfalt vervangen door grijs beton dat minder snel opwarmt zo is het minder uitnodigend voor dieren om erop te zonnen. Tenslotte is de talud aan weerzijden van het fietspad nergens hoger dan 1,5 meter.  Ook onder de fietsbrug gebeurden aanpassingen om de impact op het landschap zo klein mogelijk te houden en de veiligheid van de weggebruikers te verhogen. De Weg naar Zutendaal werd ter hoogte van de fietsbrug versmald van een dubbelbaanse naar een enkelbaanse rijweg. Zo maakt de brede centrale berm opnieuw deel uit van het natuurlijke landschap. De bomen die toch moesten verwijderd worden zullen door nieuw bos gecompenseerd worden.

‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen is een ‘Cycling Synergy’-project van Visit Limburg met financiële steun van de gemeente Maasmechelen, LSM, Toerisme Vlaanderen en de provincie Limburg.  

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS