RAAMWERK gekroond tot Rookie of the Year op Belgian Building Awards

Uit de genomineerden in de categorie Rookie of the Year op de Belgian Building Awards werd architectenbureau RAAMWERK geselecteerd als winnaar. Volgens het oordeel van de jury staat RAAMWERK voor een logische en bouwbare architectuur. Ze proberen de geschiedenis en traditie van het architectuurlandschap te integreren in een persoonlijk verhaal. Op deze manier ontstaat een duurzame architectuur die het hedendaagse overstijgt en vooruit wil kijken.

Bouwen is voor RAAMWERK het scheppen van een kader waarbinnen en waarrond het leven zich kan afspelen zonder dwingend te zijn. Daglicht, materiaalgebruik en verhoudingen zijn troeven die ze als architecten in handen hebben. Door deze correct en weloverwogen toe te passen trachten ze kwalitatieve ruimtes te genereren.

RAAMWERK heeft een sterke betrokkenheid met de bouwheer. Voor het bureau is dit bepalend in het slagen van een project. Het bouwproces is voor dit bureau dan ook een evenwichtsoefening die enkel in nauw overleg en in samenspraak met de toekomstige gebruikers kan gebeuren.

"Een krachtig ontwerp ontstaat uit een eenvoudig gebaar. Architectuur kan op een bescheiden manier een sociale dimensie in zich dragen en daarmee de louter fysieke aspecten van het gebouw overstijgen", klinkt het bij RAAMWERK. Onderwerpen als tussenruimte, generositeit en architecturaal detail zijn terugkerende thema’s in het werk van dit bureau, die op een rechtstreekse of soms onrechtstreekse manier onderzocht worden binnen lopende projecten.

 

Project Jeugdontmoetingscentrum Lichtervelde

Dit jeugdontmoetingscentrum heeft een typologie die aanleunt bij deze van een huis in de brede zin van het woord. Het is open naar de buurt, maar biedt de nodige geborgenheid voor de gebruikers.

Het centrum ontwikkelt zich rondom twee buitenkamers. Beide buitenkamers bemiddelen tussen het jeugdontmoetingscentrum en de buurt, maar krijgen ook het statuut van ‘evenementenkoer’. Het gebouw toont zich op diverse manieren en laat veelzijdig gebruik toe dankzij de gelaagdheid. Volumes worden onderling verbonden door verschillende doorzichten, binnenramen en circulatie-assen, maar toch zijn ze helder afgebakend.

 

Project Wolterslaan

De oorspronkelijke woning was een eengezinswoning met dokterspraktijk zonder onderlinge relaties tussen de ruimtes of met de achterliggende tuin. De woning werd met doordachte ingrepen omgevormd tot een kwaliteitsvolle hedendaagse eengezinswoning.

De gelijkvloerse verdieping werd gestript tot het hoofdvolume en uitgebreid met een paviljoenstructuur. Doordat het nieuwe volume afstand neemt van de huidige woning en de aanpalende bebouwing ontstaat er een smalle passage tussen het nieuwe volume en de rechterbuur waardoor daglicht binnenvalt tot diep in het hoofdvolume. Door de indeling vloeien alle ruimtes subtiel in elkaar over zonder hun eigenheid te verliezen.

 

Project Atelierwoning Mariakerke

Het programma van een woning met atelierruimte moest verenigd worden op een hoekperceel met beperkte oppervlakte. Het atelier en de woning zijn los van elkaar gepositioneerd waardoor er tussen beide volumes een besloten buitenruimte ontstaat. Om voldoende privacy te bekomen, staan beide gebouwen verschoven ten opzichte van elkaar.

De twee constructies zijn ontstaan vanuit eenzelfde bouwknoop, maar hebben elk een eigen volumehouding. Door inplanting van een centrale kern en gevelopeningen ontstaan subtiele verschillen tussen de geschakelde ruimtes. Elke kamer verkrijgt zijn eigenheid door de wisselende lichtinval, zichten en variërende lengte/breedte verhouding.


Jury en partners

BBA is een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met RoulartaRedactiebureau Palindroomde Confederatie BouwIk Ga Bouwen & Renoverende Orde van Architecten en Architectura.be.

De jury van de Belgian Building Awards bestond uit: Rik Neven (Palindroom), Philippe Selke (Palindroom), Arnaud Tandt (NAV), Martine Labeye (Orde van Architecten), Carine Capelle (Orde van Architecten), Erik Cloes (Roularta), Bart Cobbaert (denc!-studio), Kiki Verbeeck (URA), Wim Supply (Archipel), Stéphane Posty (UWA), Veronique Claessens (Stad Genk) en Georgios Maillis (Bouwmeester Charleroi).

Bron: RAAMWERK

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage