RC3+50: de nieuwe veiligheidsdeur voor de psychiatrie en zorg

Deuren in de zorgsector moeten voldoen aan strikte eisen. Maar hoe weet je als zorginstelling welke deur de nodige weerstand biedt in bepaalde situaties? Tot voor kort was dit binnen psychiatrie niet duidelijk en was er behoefte aan een gestandaardiseerde aanpak. Eribel ontwikkelde hiervoor speciaal de RC3+50.

Het belang van RC3+50

Tot voor kort werden in psychiatrische afdelingen RC3-deuren voorgeschreven. Echter is deze gecertificeerde deur in vele gevallen niet opgewassen tegen agressie van de patiƫnten. Eribel werd enkele maanden geleden bij een zorginstelling geconfronteerd met een zware vorm van agressie waardoor deze deur toch werd geopend. Dit was de aanleiding voor Eribel om in samenwerking met de bevoegde instanties de situatie ter plaatse te analyseren en tot een betere oplossing te komen.

Uit dit onderzoek bleek dat de RC3-deuren, ondanks een conforme plaatsing, niet konden weerstaan aan de dynamische schokken. Er was dus behoefte aan verbetering van de weerstand, zowel op het gebied van intensiteit als frequentie.

nieuwe testmethode

Het basiscertificaat RC3 vereist vandaag 7 dynamische schokken, dit betekent dat er wordt gesimuleerd dat een persoon van 100 kg tegen 5 km/u tegen de deur loopt. Voor de nieuwe RC3+50-testen voeren we echter 50 dynamische schokken uit met een energie van 200 kg tegen 10 km/u..

Bovendien kunnen eventuele spelingen die ontstaan ter plaatse worden geregeld. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat de deuren beter bestand zijn tegen intensieve schokken en een hogere veiligheid bieden.

Deze nieuwe testmethode is gecertificeerd door ANPI met een benor rapport IC3+50.

Het ontwikkelen van deze gestandaardiseerde aanpak voor deuren in de zorgsector is van groot belang. Zo kunnen producenten van deuren beter inspelen op de behoeften van de sector, en ervoor zorgen dat deuren voldoen aan de juiste prestatie-eisen. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan een veiligere en betere zorgomgeving voor zowel patiƫnten als zorgverleners.

Bron: Eribel
Deel dit artikel:
Onze partners