Renson Systeem E+: vraaggestuurde ventilatie in combinatie met warmtepomptechnologie

Sinds 1 januari worden bouwheren bij de bouw van een nieuwe woning naast het strenger E-peil (E60) ook nog eens aangespoord om gebruik te maken van hernieuwbare energie. (Doen ze dat niet, dan krijgen ze 10% extra strafpunten op het E-peil en moeten ze andere maatregelen treffen). Renson stelt daarom het nieuwe Systeem E+ voor op Batibouw. Het systeem combineert warme extractielucht met buitenlucht, die dan door de hernieuwbare energiebron in het systeem gebruikt wordt om sanitair warm water en ruimteverwarming te produceren. Volgens de producent staat het systeem garant voor een E-peilreductie tot 33 punten. 

Vraaggestuurde ventilatie

Ventilatiesysteem E+ combineert de continue toevoer van verse lucht in de droge leefruimtes via zelfregelende ventilatieroosters met de mechanische afvoer van vervuilde lucht in zowel de natte als de droge ruimtes via een centrale afvoerventilator. Deze ventilator wordt op zolder of in een technische ruimte gemonteerd. In de afvoerruimtes ziet de gebruiker enkel design afvoermonden uit aluminium. Dynamische sensoren analyseren 24 uur per dag de afvoerlucht op CO2 of vocht en/of VOC’s (vluchtige organische stoffen) en passen zo op een intelligente manier het ventilatieniveau aan de daadwerkelijke behoefte van de gebruikers aan. Zo garandeert Renson een gezonde binnenlucht in elke ruimte.


Sanitair warm water en ruimteverwarming

In tegenstelling tot ventilatiesysteem C+, dat de vervuilde ventilatielucht onmiddellijk afvoert, wordt de extractielucht bij Systeem E+ volledig gerecupereerd als hernieuwbare bron voor de ingebouwde warmpomptechnologie. Dit systeem omvat een geïsoleerd buffervat van 200 liter (2 – 4 personen) of 300 liter (4 – 6 personen) voor het sanitair warm water. Het systeem vormt de basis van een hybride opstelling en wordt gecombineerd met een andere klassieke warmtebron, zoals een condenserende gasketel. Is de vraag voor warmte op een bepaald moment hoger dan het beschikbare hernieuwbare warmtevermogen, dan activeert Systeem E+ de klassieke warmtebron. De ingebouwde Energy Analyser zal hierbij telkens de meest voordelige energiebron kiezen. Bovendien kan dit nieuwe systeem verder uitgebreid worden met een thermische zonnecollector, waardoor de woning nog energiezuiniger wordt. Dit Systeem E+ met zijn vraaggestuurde ventilatie en hernieuwbare warmteproductie staat volgens Renson garant voor een verlaging van het E-peil tot 33 punten. 

Deel dit artikel:
Onze partners