Residentie Molenhoek van d&d architecten geeft centrum Lanaken extra cachet

Residentie Molenhoek is een woonproject van de hand van d&d architecten in het centrum van Lanaken. Vijfenzestig erkende assistentiewoningen, waarvan één penthouse, omsluiten een gezellig binnenplein. De kelderverdieping biedt plaats aan 42 autostaanplaatsen, 51 private bergingen en fietsenstallingen. Voort omhelst het ontwerp ook bijkomende ruimtes zoals een lunch- en ontspanningszone, wellness, een kapsalon en een kinéruimte.

Om de grote niveauverschillen te overbruggen en meer contact te creëren tussen het plein en de binnenruimte is het plein opgedeeld in verschillende niveaus. Het binnenplein bestaat daardoor uit verschillende kleinere ingesloten gezellige en rustige plekken. Het gebouw plooit zich als een schil rond dit plein. Het biedt beschutting, maar zorgt ook dat er vanuit elke hoek contact is met het plein. De ontspanningsruimte neemt een prominente plaats in op het gelijkvloers. Grote glaspartijen versterken de relatie met de buitenruimte en beleving op het plein. Dit concept moet ervoor zorgen dat dit een veel gebruikte ontmoetingsplek zal worden in het geheel.

 

Niveauverschillen

De grootste uitdaging van dit project ging schuil in het grote niveauverschil met het Molenweideplein. Door de niveauverschillen te gebruiken en te versterken in het ontwerp werd dit nadeel volgens de ontwerpers omgebogen naar een grote meerwaarde voor zowel de bewoner als de toevallige bezoeker. Het project versterkt naar eigen zeggen het centrum en zal gebruik maken van de faciliteiten van het centrum van Lanaken.

 

Technische snufjes

Het zal de residenten van Molenhoek alleszins aan niet ontbreken. Geïntegreerde technische voorzieningen zoals digitale televisie, domotica, draadloos internet en videofonie maken hen het leven zo aangenaam mogelijk. Iedere assistentiewoning wordt ook uitgerust met een innovatief digitaal platform en met een waaier aan functionaliteiten (tablet of smartphone). Ook op het vlak van veiligheid beschikt iedere flat over een noodoproepsysteem, toegangscontrole en een inbraak- en branddetectiesysteem.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage