Riantis lanceert de 'meegroeiwoning' voor de 50+’er

De 50+’er van vandaag is jonger dan die van gisteren. Daarom ontwikkelde Riantis de woon- en leefformule van morgen. Door de vergrijzing zal binnenkort meer dan 25% van de bevolking ouder zijn dan 60 jaar. Naast het bestaande aanbod is er nood aan nieuwe woonconcepten voor de actieve en veeleisende 50+’er. In dit kader lanceerde Riantis de “meegroeiwoning”. Op 10 jaar tijd zullen er 14 projecten in diverse centrumsteden in Vlaanderen en Brussel worden gerealiseerd. Met de subtiele aanwezigheid van een community- en zorgvangnet en de integratie van technologische oplossingen en een ruime waaier aan diensten aan huis.
De 50+’er van vandaag is jonger dan die van gisteren. Daarom ontwikkelde Riantis de woon- en leefformule van morgen. Door de vergrijzing zal binnenkort meer dan 25% van de bevolking ouder zijn dan 60 jaar. Naast het bestaande aanbod is er nood aan nieuwe woonconcepten voor de actieve en veeleisende 50+’er. In dit kader lanceerde Riantis de “meegroeiwoning”. Op 10 jaar tijd zullen er 14 projecten in diverse centrumsteden in Vlaanderen en Brussel worden gerealiseerd. Met de subtiele aanwezigheid van een community- en zorgvangnet en de integratie van technologische oplossingen en een ruime waaier aan diensten aan huis.
De bevolking veroudert in sneltempo. Tegen 2050 zal zelfs 1 op 3 ouder zijn dan 60 jaar. Maar de huidige 50+’er voelt zich jonger en vitaler dan ooit. Tegelijkertijd beseft deze generatie dat ze niet eeuwig jong blijft en gaat ze op zoek naar een woning die hen preventieve zorgen kan bieden om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen: “Voor veel 50+’ers wordt de familiewoning te groot en ze gaan op zoek naar een nieuwe, eigentijdse en comfortabele thuisbasis om zo lang mogelijk van het leven te genieten. Deze groep is vaak kapitaalkrachtig, maar ook veeleisend en kritisch, zeker wat wonen en levenscomfort betreft. Men wenst een comfortabele woon- en levenswijze op maat, als doorstart naar een nieuw leven,” vertelt Bert Belon, Director van Riantis.


Meegroeiwonen

Als antwoord op deze behoefte lanceerde Riantis de “meegroeiwoning”. Een woning die meegroeit met de diverse levensfasen van haar bewoners, al maakt de dunne scheidingslijn tussen het verlangen naar comfort en de noodzaak aan zorg van “levensloop bestendig” wonen een lastig concept. Te vroeg te veel nadruk leggen op zorg stigmatiseert. De woning moet dus op een doordachte en flexibele manier meegroeien met alle behoeften van de 50+’er. Daarnaast moet de woning ook de technologische evoluties volgen, want nieuwe oplossingen zullen het levensloop bestendig wonen steeds verder verrijken, en dit zowel op het vlak van comfort en genieten als inzake preventieve zorg.

Levensloop bestendig wonen begint bij de architectuur. Riantis ontwikkelde hiervoor een specifieke architectuursignatuur. Deze bouwkundige leidraad zorgt ervoor dat elk project helemaal aangepast is aan alle wensen en noden van de toekomstige bewoners. Men vertrekt hierbij van lange zichtassen die de buitenwereld naar binnen brengen. De binnenruimtes zijn eenvoudig aanpasbaar en worden met elkaar verbonden d.m.v. loopassen die op elk moment een vrije circulatie garanderen, zelfs als de bewoners minder mobiel worden. Nergens zijn er drempels, terrasdeuren worden volledig ingewerkt in de vloer en draaicirkels worden ruim bemeten. Verder staat de architectuursignatuur stil bij de integratie van technologie die het comfortniveau van de bewoners verhoogt en het zelfstandig wonen verlengt.


Modulair en multidisciplinair dienstenplatform
Wooncomfort gaat vandaag gepaard met technologie en communicatie. Ook de 50+’er is er intussen aan gewend dat een druk op de knop het leven eenvoudiger en leuker kan maken. Spil in de meegroeiwoning vormt het communicatie- en dienstenplatform, een hoogtechnologisch platform dat alle gebouw- en woningtechnologie integreert en op alle eisen en behoeften van de bewoner kan inspelen. Voor dit systeem werkte Riantis samen met Niko Projects, toonaangevend specialist in gebouw- en woningautomatisering.

“Wij hebben een nieuw, modulair communicatie- en serviceplatform ontwikkeld dat draadloos aansluit op de Riantis architectuursignatuur. De technologie beperkt zich dus niet enkel tot automatisaties. Ook comfort-, veiligheids-, community- en welzijnsdiensten worden geïntegreerd in één modulaire toepassing, die via een handig aanraakscherm in de woning de deur opent naar het volledige portfolio aan diensten dat zich in de woning bevindt. Van het leveren van verse broodjes, over een afspraak met de kapper, het boeken van filmtickets, beroep doen op een klusjesdienst, tot het consulteren van de medicatiekalender, het plaatsen van een bestelling bij de apotheker, een afspraak bij de dokter of de alarmering van zorgcentrale of familie. Grote troefkaart is dat het systeem voor elke bewoner modulair kan worden uitgebouwd. In jongere levensfasen zal wellicht de behoefte aan zorgdiensten erg beperkt zijn. De bewoner is dan vooral op zoek naar comfort en diensten die het leven aangenamer maken en wellicht wil hij juist niét met allerhande zorgtoepassingen worden geconfronteerd. Maar het is een geruststellende gedachte dat al deze zorgtoepassingen geïnstalleerd en geactiveerd kunnen worden van zodra het nodig is,” aldus Bert Belon.


Riantis als partner voor de vastgoedontwikkelaar en -investeerder

Riantis zorgt ook voor de concrete invulling van dit dienstenpakket. Want het selecteren, ontwikkelen en aanbieden van services is een specialiteit op zich, die niet tot de kerntaken van de vastgoedontwikkelaar of -investeerder behoort. Riantis biedt deze residentiële diensten dan ook geïntegreerd aan aan vastgoedontwikkelaars en -investeerders. Zelf gaat het bedrijf geen vastgoed ontwikkelen. “Wij stellen ons op als complementaire partner voor de vastgoedsector. Wij geven het concept van de meegroeiwoning zowel bouwkundig, technologisch als inhoudelijk vorm. Het resultaat is een heel eigen modulaire visie, waarop de vastgoedsector commercieel kan verder bouwen via een samenwerkingsformule op maat.
"Wij bieden klanten een begeleiding op maat aan zoals advies bij de ontwikkeling, hulp bij de coördinatie en installatie van de technologie, ondersteuning bij de verkoop alsook de concrete invulling van de diensten tot en met de betaling d.m.v. een service level agreement dat wij afsluiten met de bewoner. Zo kan de vastgoedontwikkelaar zich volledig op zijn core business focussen en zijn cliënteel tegelijkertijd een meerwaarde bieden. Het resultaat is immers een levensloop bestendige investering, die meegroeit en levenslang rendeert,” besluit Bert Belon, Director van Riantis.

Riantis wil binnen een termijn van 10 jaar i.s.m. vastgoedpartners 14 projecten van gemiddeld zo’n 60 meegroeiwoningen realiseren in centrumsteden in Vlaanderen en Brussel. De eerste projecten zullen in de 2de helft van 2011 worden gelanceerd.


Riantis conceptwoning: de woning van de toekomst

Om de hierboven beschreven theorieën aan de praktijk te toetsen, werd in Sint-Niklaas een volledig uitgeruste conceptwoning gerealiseerd. Zo kunnen vastgoedontwikkelaars en -investeerders het concept “meegroeiwonen” en de concrete invulling ervan in al zijn facetten ervaren: de architectuursignatuur, automatisaties, de toegang tot het brede dienstenpakket en de uitrusting voor comfort, veiligheid en zorgtoepassingen die modulair geïnstalleerd zijn.

Deel dit artikel:
Onze partners