S&R Olympia Brugge: een Visuele Rhapsody in Blue

De S&R Olympia Brugge is een watersport- en amusementscomplex in de Belgische stad Brugge. Het ontwerp van Artabel Architecten is een visuele rapsodie in verschillende blauwtinten die tot stand is gekomen in samenwerking met de plaatselijke overheid en lokale organisaties.

Gevel van 70 meter lang

Binnen het complex bevinden zich een overdekt Olympisch 50-meterbad, een recreatiegebied, peuterbadjes, twee buitenbaden, speelvelden, een café met buitenbar, vergaderzalen en een speeltuin. De vormgeving aan de buitenkant van het gebouw is een belangrijk aspect van het ontwerp omdat zo het gebruik aan binnen- en buitenkant met elkaar verbonden worden. Het ontwerpen van een gevel die zoveel verschillende functies moest herbergen was geen gemakkelijke taak; alleen al de oostmuur van het complex is ongeveer 70 meter lang. Het antwoord van Artabel Architecten op deze ontwerptechnische uitdaging was het gebruik van kleur. Waar de gevel anders misschien uitgestrekt en monotoon zou zijn geweest, wordt zij nu onderbroken door het visuele ritme en de bewegende strepen in verschillende, elkaar aanvullende blauwtinten die tevens verwijzen naar de waterwereld binnen.

 

Mooi contrast

Elke streep is gemaakt van 300 mm brede ROCKPANEL Colours panelen. De hoge trappentoren die naar de verschillende glijbanen in het complex leidt is bekleed met dezelfde verticale blauwe strepen, waardoor hij slanker lijkt. Bij de ingang van de S&R en in het gebied rond de buitenbar worden de blauwe strepen als accentpanelen gebruikt, waardoor een mooi contrast ontstaat tussen de kleurrijke panelen en het lichtgrijs pleisterwerk eromheen. Architect Eddy Havare verklaart: ‘Omdat ROCKPANEL panelen in bijna elke RAL/NCS-kleur geproduceerd kunnen worden, hadden we alle vrijheid om een kleurconcept te ontwikkelen voor ons ontwerp.’ De drie blauwtinten die uiteindelijk in het ontwerp zijn gebruikt zijn RAL 6034, RAL 210 40 25 en RAL 150 80 10. ‘Bovendien hebben we voor de waterglijbanen RAL 6034 gekozen, dezelfde kleur als een van de panelen.’

 

Onderhoud en duurzaamheid

Onderhoudsgemak en duurzaamheid waren eveneens grote aandachtspunten in het ontwerp, vooral omdat de S&R Groep de komende dertig jaar verantwoordelijk blijft voor het algemeen beheer van het complex. In samenspraak met de adviseurs van de ROCKPANEL Group hebben de architecten gekozen voor een extra ProtectPlus coating. Hiermee zijn de panelen niet alleen graffitibestendig maar hebben zij ook een bijzonder gladde afwerking van het oppervlak gekregen, waardoor stof en vuil gewoon door de regen worden weggespoeld. 

Door het unieke maatwerk aan kleurencombinaties springt de S&R Olympia eruit tussen de kenmerkende grijstinten van de stad Brugge. Tegelijkertijd gaat het complex op in de omliggende groene velden en verwijst het op harmonieuze wijze naar de waterwereld binnenin.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners