Schoolgebouw combineert uitstekende akoestische eigenschappen met fraaie esthetiek

Het innovatieve akoestisch materiaal Type I Invisible van Print Acoustics By Triplaco werd met succes toegepast in de organische gebogen vorm die het nieuw schoolgebouw van de lerarenopleiding van de Katholieke Hogeschool Vives (campus Kortrijk) typeert.

AVDK aRCHITECten in Heule tekende het geslaagde ontwerp van het nieuwe Vives-schoolgebouw in Kortrijk uit. Het resultaat? Een haast symbolische L-vorm van het gebouw.

De ingang richt zich naar het hart van de campus en omsluit deels de binnentuin. Het gelijkvloers doet dienst als een open, transparante en multifunctionele ruimte, met verschillende ellipsvormige volumes die bijvoorbeeld als auditorium, directieruimte of secretariaat gebruikt kunnen worden. Deze ellipsen zorgen door het spel van licht en donker, open en toe en hoog en laag voor diversiteit binnen deze open ruimtes. 

nagalmproblematiek

Wie het heeft over open ruimtes binnen, in combinatie met jonge, enthousiaste leraars in opleiding, houdt best rekening met de nagalmproblematiek die in deze context vaak voorkomt. Frederik Tomme, bestuurder bij AVDK aRCHITECten Heule, heeft een jarenlange ervaring met de toepassing van hoogwaardige en duurzame akoestische materialen in onder meer schoolgebouwen. 

Voor Tomme was de toepassing van Type I akoestische wandpanelen in gebogen vorm in dit ontwerp de juiste keuze: “Vanaf de voorontwerpfase konden we rekenen op de expertise van Print Acoustics om de diverse toepassingen van de wandbekleding technisch uit te werken. We hanteren graag het type I omwille van de geslaagde combinatie van het uitzicht en de uitstekende akoestische eigenschappen."

Op beurzen kreeg Print Acoustics regelmatig de vraag van ontwerpers en interieurarchitecten naar een product dat stootvast, krasvast, onderhoudsvriendelijk en zo weinig mogelijk zichtbaar akoestisch absorberend was. Twee jaar ontwikkeling resulteerde in Type I (Invisible).

toplaag van 1 mm

Dit product bestaat uit een toplaag van 1 mm van jacquard fijngeweven doek van vloerenproducent Ntgrate, dat treksterk,krasvast en afwasbaar is. Het geweven doek bestaat immers uit decoratieve vinyldraden van diameter 1mm met een glasvezelkern van 0,5 mm en een bicolore PVC-mantel van 0,5 mm.

Het doek wordt vervolgens op zwarte akoestische MDF-platen gefixeerd en aan de achterzijde voorzien van een zwarte akoestische glasvlies.  Het product behaalt hiermee een een zeer hoge absorptie A-score.

Bron: Print Acoustics

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage