Soprema's hoofdkantoor: een ingenieus project

Le Grand Charles is het hoofdkantoor van Soprema, gelegen in het Franse Straatsburg. Het gebouw is vernoemd naar Charles Geisen, de oprichter van Soprema en overgrootvader van huidig CEO Pierre-Étienne Bindschedler. Dit kantoor zet de kennis en expertise in duurzaam bouwen van het bedrijf extra in de schijnwerpers.

Je vindt er state-of-the-art (isolatie)oplossingen en ecologisch verantwoorde systemen, zoals een ingenieus waterretentiedak, groene terrassen vol planten en een geothermische warmtepomp. Le Grand Charles is een warme plek die levenskwaliteit en werkplezier combineert.

Le Grand Charles in 4 kleuren

In dit project besteedde de architect veel aandacht aan de daken van morgen, met innovatieve oplossingen.

BLAUW DAK

Het blauwe dak staat voor regenwaterrecuperatie. Zo raakt de riolering niet overbelast en kan Soprema water recupereren om later te gebruiken, bijvoorbeeld bij lange droogte. Door een optimaal regenwaterbeheer verbetert ook de fauna en flora op de daken. Voor zo’n waterretentiedak ontwierp de firma een dun maar drukvast dakbedekkingssysteem dat decennialang meegaat.

GEEL DAK

Soprema zet maximaal in op hernieuwbare, lokale energiebronnen die geen lucht- of bodemvervuiling veroorzaken. Het gele dak staat daarom helemaal in het teken van zonne-energie, met zo’n 83 zonnepanelen. Door de robuuste meerlaagse waterdichting met grote puntbelasting — dat bovendien veel gewicht kan dragen — gaat het gele dak zeker 30 jaar mee.

GROEN DAK

Op de kantoorterrassen bouwde Soprema groendaken om herbegroeiing mogelijk te maken, de biodiversiteit te bevorderen en het hitte-eiland-effect te vermijden. Zo werd er meer dan 400 vierkante meter natuur gecreëerd. De dakconstructie werd extra stevig gemaakt, met een tweelaagse bitumineuze dakbedekking die wortelwerend is en gemiddeld 40 jaar meegaat.

ROOD DAK

De rode kleur staat voor daken met ruimte voor recreatie. Omdat Soprema ook een referentie wil zijn voor welzijn op het werk, genieten de collega’s van enkele padel- en squashterreinen, een voetbalplein, een hammam en fitnessruimte. Voor zo’n rood dak komt de expertise van het bedrijf in dakbestrating extra van pas

De architectuur van Le Grand Charles reflecteert de ambitie van Soprema

Blijven groeien zonder de natuur extra te belasten, da’s een uitdaging voor moderne ondernemingen. De toekomst is circulair en groen, een visie waar Soprema helemaal achter staat. Dat zie je ook meteen in de architectuur van Le Grand Charles. De grondoppervlakte die ingenomen wordt, wordt zoveel mogelijk teruggegeven aan de natuur door het dak en de terrassen functioneel in te richten.

Iedereen die het kantoor binnenwandelt, weet meteen waar Soprema voor staat en welke technieken en expertise in huis zijn. Le Grand Charles is een knipoog naar het verleden, maar richt de blik resoluut op de toekomst. Het is tegelijk een uitstalraam van de kennis van de afgelopen 115 jaar, een visitekaartje en een referentie voor nieuwe projecten.

 

Bron: Soprema
Deel dit artikel:

Contacteer Soprema

Onze partners