Staalbouwwedstrijd 2018: residentiële gebouwen in de kijker

De Staalbouwwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd beurtelings in België en in Luxemburg en is aan zijn negentiende editie toe. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Staalbouwdag op 8 november. Architectura.be stelt in aanloop naar de prijsuitreiking elke week de genomineerden voor in een van de zes categorieën.  Vandaag: residentiële gebouwen. 

Stalen dak uit gelaserde vinnen, Kessel-Lo

Voor de dakconstructie van deze verbouwing werd gekozen voor vinnen die met de laser uit staalplaat werden uitgesneden en aan elkaar gelast tot één stijf geheel. Het resultaat is een cassette van 750 op 580 cm, met zeer dunne randen en een omgekeerde welving centraal in de ruimte. Bovenop de vinnen werd een staalplaat van 5 mm dik gelast waarop de dakisolatie en –dichting kon geplaatst worden.

Opdrachtgever: Privé
Architect: ORG PERMANENT MODERNITY
Studiebureau: UTIL Struktuurstudies
Hoofdaannemer: DRbouw / Mulkers / Dieter Heyns & Joris Proost
Staalbouwer: Ateliers Melens & Dejardin
Staal in gevels: Allivan


Spitse staalbouwwoning met glazen vloer, Tienen

Voor de ondergrondse leefruimte van deze woning werd een geïsoleerde betonnen vloer voorzien met daarboven een stalen frame om de glazen vloer te dragen. De volledige bovengrondse constructie bestaat uit een stalen kolommen- en balkenconstructie met de nodige diagonale trekkers die er vakwerken van maken om de last van de uitkraging over te brengen naar de betonnen kelder. De gevels zijn bekleed met lichte sandwichpanelen in zwarte kleur.

Opdrachtgever: Privé
Architect: MAX8 architecten
Studiebureau: IRS - Depré
Hoofdaannemer:  BMC staalconstructies
Staalbouwer: BMC staalconstructies
Staal in gevels: BMC staalconstructies


Geklemd in binnenbocht, Leuven

Structureel bestaat deze woning uit een gelakte staalstructuur en een dragende voorgevel. Vier kolommen met daartussen IPE-, HEA- en UPN-profielen dragen een stalen roostering met daarop een houten beplating. In het dak zit een vakwerk bestaande uit kokerprofielen waarop in het zicht blijvende metalen sandwichpanelen en geprofileerde platen bevestigd zijn. Het vakwerk vormt de dakhelling waaronder een extra-bouwlaag ontstaat.

Opdrachtgever: Privé
Architect: Yves Declercq
Studiebureau: UTIL Struktuurstudies
Staalbouwer: BMC
 

Wonen onder stalen luifel, Brasschaat

Een ruimtelijk vakwerk in staal bood de meeste mogelijkheden om de uitkragingen van deze woning vormvast en met beperkte toleranties te realiseren. De structuur werd onderverdeeld in dragende primaire en secundaire elementen. Gevels en daken werden voltooid met een raster waarop de daken gevelafwerking kon worden geplaatst. Alle elementen zijn geschilderd en blijven toegankelijk voor nazicht en onderhoud in het dakvolume.

Opdrachtgever: Privé
Architect: DDM Architectuur
Studiebureau: Abicon
Controlebureau; SOCOTEC
Hoofdaannemer:  Jos Dejongh
Staalbouwer: Martens Constructies
 

 

 

Bron: Infosteel
Deel dit artikel:
Onze partners