Staalprijzen voor MDMA, Ney, Calatrava, D+A, Stendess, Persoons, Signa en Samyn

Gisteren (19 november) werden in de Aula Magna in Louvain-la-Neuve de winnaars bekendgemaakt van de Staalbouwwedstrijd 2010. Uit de 151 ingediende projecten werden er 29 genomineerd en werden er acht bedacht met een staalbouwprijs. De uitreiking vormde de apotheose van een meer dan geslaagde staalbouwdag.

Gisteren (19 november) werden in de aula Magna in Louvain-la-Neuve de winnaars bekendgemaakt van de Staalbouwwedstrijd 2010. Uit de 151 ingediende projecten werden er 29 genomineerd en werden er acht bedacht met een staalbouwprijs.
De uitreiking vormde de apotheose van een meer dan geslaagde staalbouwdag met onder meer lezingen van Julien De Smedt (wel wat te laat op het appel, maar het was het wachten waard), een uiteenzetting over de Media & Design academie van Bogdan & Van Broeck, het boeiende levensverhaal van Matthias Kerremans (gewezen medewerker van Foster en Rogers) en een presentatie van het bizarre maar boeiende project Sidra Trees in Doha van Isozaki door Wim Hoeckman van Victor Buyck Steel Construction.   


Vlaamsearchitectuur.be was ook vertegenwoordigd met een stand en bracht naar goede gewoonte na de uitreiking enkele sprekers voor de camera.  Hieronder een overzicht van de winnaars. De volgende weken zullen we regelmatig één van deze projecten belichten in onze nieuwsbrief.

    Links het station van Luik van Calatrava (foto-daylight.com), rechts het canope huis van MDMA (foto: Filip Dujardin). Hieronder een interview met Martine de Maeseneer.

Laureaat categorie A: niet-residentiële gebouwen: Calatrava 
Station Luik-Guillemins van Santiago Calatrava i.s.m. studiebureau Greisch, SECO, AM Galere-Duchene-Wust-Bageci, Naninne
 
Nominaties voor uitbreiding kantoor SBE (Ante Architecten en SBE), KBC Esplanade Leuven (Crepain Binst en Stabilogics), uitbreiding kantoren Greisch (Caenvas en Greisch)

Laureaat categorie B: Residentiële gebouwen: MDMA
Canope huis in Pajottenland van MDMA (Martine de Maeseneer Architecten) i.s.m. BAS Dirk Jaspaert, Bati; staalconstructeur: Rietveld)
Nominaties voor uitbreiding Verhaeghen in Brugge (Caan Architecten en Coene Consulting), woning Cipolat-Lessire in Wepion (Cipolat en MC²), House Van Colen in Wingene van Compagnie O, Geert Pauwels en  Jan de Poortere – ABICON)

Laureaat categorie C: Karakteristieke bouwdelen: D+A
Luifel Flageyplein van D+A International i.s.m. Latz & Partner, Bureau d’études Greisch en Seco. Aannemers: Heijmans, Verhaeren en Van Eycken
Nominaties voor gevelgedicht in Leuven (Poponcini & Lootens en Hans De Petter), Luifel Theaterplein Antwerpen (Secchi-Vgano en BAS), loopbrug politiekantoor La Louvière (Carré 7 en Stéphane Posty), kinderkribbe Elsene (B612 en BGroup Greisch), stalen tramluifel Nieuwpoort (Daniel Morel en Steel Construction & Engineering Services)
Laureaat Categorie D: burgerlijke bouwkunde: Ney & Partners
Fietsers- en voetgangersbrug De Lichtenlijn in Knokke van Ney & Partners i.s.m. Herbosch Kiere. Staalbouwer: Victor Buyk
Nominaties voor Snepbrug Gent (Samyn & Partners), Collegebrug Kortrijk (SUM en Ney), Vlasmarktbrug Dendermonde (JPLX en Arcadis Belgium), voetgangersbruggen Coppens-kazerne Brasschaat (Stabilogics), fietsers- en voetgangersbrug Beernem (Stendess), Urban Camping (Import Export Architecture en studiebureau Mouton)


    Bovenaan rechts de luifel van het Flageyplein van D+A (photo-daylight.com), links de Lichtenlijnbrug in Knokke van Ney & Partners (photo-daylight.com). Onderaan een interview met Laurent Ney.

Laureaat Categorie E: Internationale projecten: Stendess
Bayarena Leverkusen van Ingenieursbureau Stendess
Nominaties voor CMA-Toren (Zaha Hadid en Ove Arup; staalbouwer: Iemants), Stadskantoor Leyweg  (Rudy Uytenhaak, staalbouwer: Iemants), Viaduct Fontaine-ravijn (Zirk en Dezeuett, studiebureau: Greisch), skischans Oslo (JDS – Jules De Smedt)
 
 
Laureaat renovatieprijs: Signa
Kerkhotel Patershof in Mechelen van Projectbureau Signa i.s.m. Jelina, Vinçotte. Aannemer: Ibo, staalbouwer: IMW

    Links hotel Patershof Mechelen van Projectbureau Signa (foto: martinshotels.com), rechts de Bayarena  van leverkusen waaraan Stendess meewerkte. Onderaan een interview met Jurn De Vleeschauwer, bestuurder bij Stendess.


Laureaat prijs Duurzaam bouwen: Samyn & Partners
Euro Space Center Galaxia in Transinne van Philiipe Samyn i.s.m. Arcadis Engineering en Seco. Aannemer: Duchêne, staalbouwer: Deforche Construct


Laureaat prijs van de jury: Patrick Persoons
Woning De Jaeger-Weustenraedt in Wondelgem van Patrick Persoons i.s.m. ingenieursbureau Provoost. Aannemer: Novabouw

    
Links het Euro Space Center van Samyn & Partners (foto: La Fibre Comm), rechts de staalbouwwoning in Wondelgem van Patrick Persoons. daaronder een interview met Patrick Persoons.Alle 151 projecten (laureaten, genomineerden en niet-genomineerden) die deelnamen aan de STAALbouwwedstrijd worden beschreven in de speciale editie van het tijdschrift 'staal_acier 28'. Ook op de site van Infosteel vind je meer info over de genomineerden en laureaten.
Op vlaamsearchitectuur.be zullen wij de volgende weken regelmatig een van de gelauwerde of genomineerde projecten belichten.
Deel dit artikel:
Onze partners