Steen&Been: Ezels

Onze huiscolumnist Filip Canfyn komt terug op een krantenartikel van eind oktober, dat meldt: “de Vlaming staat meer in de file dan voor corona”. Hij begrijpt het nog altijd niet: hoe kan zoveel domheid bestaan?

De Tijd (22.10.22.) toont met cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum aan dat de files op de Vlaamse snelwegen zwaarder zijn dan voor corona. In september 2022 gaan een kwart meer kilometeruren verloren, vergeleken met het precorona-gemiddelde (2015-2019). Dit is hallucinant omdat het aantal afgelegde kilometers vandaag lager ligt dan in 2019. Dit is ongeloofkijk omdat een ezel zich normaliter niet twee keer stoot aan dezelfde steen. En dit wordt zelfs cynisch als we de verklaring voor deze mobiliteitsdomheid lezen.

Primo, maandag en vrijdag blijken de populairste thuiswerkdagen (‘verlengd weekend’, zo heette dat vroeger) zodat de traditionele superfiledagen dinsdag en donderdag uitgebreid worden met woensdag. Thuiswerk werkt dus averechts.

Secundo, de gestegen dieselprijs heeft geen impact omdat vooral bedrijfswagens mét tankkaart in de file staan. Who cares?

 

"Een ezel kent men aan zijn oren maar nu ook aan zijn auto."
- Filip Canfyn -

 

Tertio, het openbaar vervoer wordt ontvlucht. NMBS zit nog altijd 10% onder het bezettingsniveau van 2019, De Lijn zelfs 20%. En de verloren reizigers nemen de auto. Tja.

Quarto, de initiële fileloosheid trekt extra verkeer aan. Hallo? Het economisch leven komt langzaam weer op gang, alles loopt vlot op de snelwegen en daarom neemt iedereen opnieuw de auto wànt er is geen file. Dat sprookje duurt uiteraard niet, iedereen staat al snel stil maar onze kuddegeest heeft wat tijd nodig om die ellendige file beu te worden en om het domme gedrag bij te sturen.

Een ezel kent men aan zijn oren maar nu ook aan zijn auto.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage