Steen & Been: Kerstboomboek

Zelfs onze huiscolumnist Filip Canfyn kan de opdringerige eindejaarssfeer niet van zich afschudden. Na de weinig kindvriendelijke spanning rond Klaas, schimmel en roetpiet moet er nu plaatsgemaakt worden voor vrede op aarde en pakjes onder kerstbomen. Ook daar heeft hij een nuttige mening over.

Stop het zoeken naar tips voor het verlanglijstje van nieuwjaar: het ideale kerstgeschenk voor de vaste én toevallige lezers van deze column bestaat! Een boek, natuurlijk. Hét boek van het jaar, trouwens: ‘Waagstukken’ van Charlotte Van den Broeck (Arbeiderspers, 2019).

Dit leesfestijn wordt meestal ongelukkig samengevat als verhalen van mislukkende architecten, die zelfmoord plegen. ‘Waagstukken’ is echter véél meer: een rijke caleidoscoop van vertellingen, mijmeringen en feiten, emotioneel, essayistisch en historisch, om twee boeiende vragen te beantwoorden. Eén: wanneer wordt een fout, een misrekening of een lelijke speling van het lot zo omvattend dat die tegenvaller groter wordt dan het leven zelf, dat die tegenvaller zo groot wordt dat het leven zelf een fiasco wordt? Twee: waar loopt de naad tussen de maker en het werk, dat hij maakt, wanneer mag dat werk zijn maker overheersen?

‘Waagstukken’ begint adembenemend met een hallucinant relaas over een Turnhouts zwembad, de vreemde waarheid over getordeerde kerktorenspitsen en de pijnlijke historie van Gaston Eysselinck (in afwachting van het definitieve boek, dat Marc Dubois geschreven heeft). Vanaf dan kan het al niet meer stuk en moeten er nog tien ongelukkige architecten komen. Charlotte Van den Broeck heeft trouwens al hun gebouwen bezocht, al hun levens doorzocht en dat voel je al lezend: hier praat geen afstandelijke geschiedenislerares maar een empathische dichteres, filosofe en vooral niet-architecte. ‘Waagstukken’ onder de kerstboom!!!

Aan de mama’s en papa’s, aan de moemoe’s en de vava’s en aan alle om de juiste redenen gehomologeerde kindervrienden onder jullie moet tevens gemeld worden dat mijn eigen lees- en voorleesboek ‘Bigkipslim’ naar aanleiding van de Warmste Week op Stubru opnieuw verkocht wordt op www.bigkipslim.be ten voordele van Levensloop – Stichting tegen Kanker. De tekeningen alleen al maken pagadders blij en de milde schenkers van zo’n onschuldig plezier helpen bovendien het goede doel. ‘Bigkipslim’ onder de kerstboom!!!

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage