Steen&Been: Paroles paroles

Onze huiscolumnist Filip Canfyn ontleent deze week zijn titel aan een overjaarse Franse schlager, gezongen door Dalida (parolee parolee!) en gemurmeld door Alain Delon. Hij wil het immers over markante woorden hebben. Ja, men komt die tegen als men veel leest.

Ad hoc-excuus? Een verhaal van Anthony Flew, nota bene een atheïstische godsdiensfilosoof, geeft uitleg. Een Schot ziet in zijn krant dat een Engelse seksmaniak ergens wild tekeer ging. Hij zegt: “Een Schot doet zoiets niet.” De volgende dag meldt de krant dat een Schot ergens anders nog wilder tekeer ging. Repliek? “Dat doet een échte Schot niet.” Een ad hoc-excuus of -rescue wordt dan een argument, dat men zelf creëert om een specifiek probleem te counteren maar dat los staat van een globaal logisch kader. Een beetje zoals stellen dat slechte architectuur niet bestaat omdat slechte architectuur geen architectuur is (terwijl 95% van wat gebouwd én dus door een architect ontworpen wordt op zijn minst banaal mag genoemd worden).

Hemelhaken? Stefan Hertmans gebruikt in zijn ‘Verschuivingen’ de term van Daniel Dennett, ook al een filosoof. Hemelhaken zijn ideeën, die nergens aan vasthangen, tenzij aan een ingebeelde hogere instantie, aan geloof of bijgeloof dus. Dat woord doet mij dan weer denken aan iets aardser. Op mijn eerste grote werf in Brussel, bijna 40 jaar geleden, liep een aannemer rond, die bij elk voor hem onoverkomelijk lijkend probleem uitriep: “En hoe gaan we dat oplossen? Weeral met Siemens Luftplugge zeker?” Luchtpluggen, die zich vasthaken aan niets, dus niet.

 

"In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen kunnen ook kampioenschappen scheefdenken, rechtpraten en spekschieten georganiseerd worden."
- Filip Canfyn -

 

Tegelwippen? Een nieuwe volkssport zoals krulbollen, tafelkegelen of sjoelbakken? Neen, dit van Nederland overgewaaide werkwoord staat voor ontharden en vergroenen door voetpadtegels uit te breken. Er komt nu ook een Vlaams Kampioenschap, op zoek naar de gemeente met de hoogste TPI-score (Tegels Per Inwoner). Ik heb nog alternatieve tips: in de categorie ‘om ter minst’ huisjesmelken, klimaatveranderen en zwembadvullen of in de categorie ‘om ter meest’ autodelen, warmtewisselen en energiewinnen. Tenslotte kunnen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen ook kampioenschappen scheefdenken, rechtpraten en spekschieten georganiseerd worden. Paroles paroles.

Deel dit artikel:

Onze partners