Stramien wint Jo Crepain Carrièreprijs 2019

Bij de vorige editie van de Jo Crepain Prijzen in 2017 was Stramien nog genomineerd in de categorie Innovatief Architectenbureau. Vandaag gaat het Antwerpse bureau met de Carrièreprijs aan de haal.  De jury kent de bekroning toe omdat innovatie al sinds oudsher in het DNA van het bureau vervat zit, bijvoorbeeld op het vlak van bouwteams, nieuwe woonvormen, het studiewerk naar de overkapping van de Antwerpse ring… De jury kent de prijs uitdrukkelijk toe aan het hele bureau, maar looft tegelijk de individuele verdienste van de dit jaar afscheidnemende vennoten Peter Vermeulen en Peter Leroy.

Zoals gezegd zit innovatie Stramien in het DNA. Als multidisciplinair ontwerpbureau wil Stramien antwoorden geven op complexe vraagstukken over architectuur en ruimte, vandaag en in de toekomst. Getuige daarvan is onder meer hun bijdrage aan Ringland en het akkoord over de Oosterweelverbinding.  

De drijfveer en kracht van Stramien is het streven naar integratie van de disciplines waar het ontwerpbureau zich op toespitst: architectuur, stedenbouw en stadsprojecten.

Voor Stramien is ruimte ontwerpen een culturele opdracht. Het bureau geeft daarbij bijzondere aandacht aan duurzame en maatschappelijk verantwoorde oplossingen. Deze vormen het DNA van Stramien. “Grondstoffen, energie en tijd zijn schaars, het meest schaarse goed is ruimte”, meent het bureau. “Daar willen we bij het ontwerpen innovatief en zuinig mee omgaan. Deze conserverende werkwijze verhoogt de leefbaarheid van onze samenleving en houdt plaats vrij voor toekomstige generaties.”
 

Nieuwe generatie aan het roer

Stramien viert dit jaar zijn twintigste verjaardag en bevindt zich in een belangrijke overgangsfase. Bezielers Peter Vermeulen en Peter Leroy geven dit jaar de fakkel door aan vennoot Bart Verheyen en Xavier Avontroodt, Tine Durnez en Evert De Baere. Een stap die tot in de puntjes is voorbereid. Stramien groeide intussen ook uit tot een echte coöperatieve. “De mogelijkheid die we de andere medewerkers boden om het cooperantenteam te versterken, lag ook aan de basis van een herformulering van onze missie en visie”, laat Xavier Avontroodt optekenen in een interview met Staf Bellens voor de publicatie van NAV naar aanleiding van de Jo Crepain Prijzen. “Toch is het niet de bedoeling om een Stramien 2.0 te lanceren. ONS DNA is bij iedereen goed ingebakken en we zullen dus niet zomaar even alles ondersteboven gooien.”

De toekomst van Stramien is alvast verzekerd en de ambities blijven onveranderd: projecten met een maatschappelijke meerwaarde realiseren, multidisciplinair werken, blijvend inzetten op participatieve projecten, projecten leiden en begeleiden en tegelijk inspireren en innoveren. Een uitvoerig portret van Stramien kan u lezen in de exclusieve publicatie naar aanleiding van de Jo Crepain Prijzen en binnenkort op de website van NAV.
 

Bron: NAV

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage