De expo ‘Hier wil ik wonen!’ in C-mine, Genk, toont hoe wooncoöperaties in binnen- en buitenland garant staan voor traditionele en innovatieve appartementsgebouwen met hoge woonkwaliteit. Binnen het kader van deze expo nodigen Cera en Architectuurwijzer je graag uit op een studiemiddag over de toekomst van appartementsgebouwen in Vlaanderen.
Sinds 20 jaar zijn er steeds meer appartementen ontwikkeld. Dit zorgt voor veel knowhow op vlak van bouwen, architectuur en projectontwikkeling, maar er zijn ook uitdagingen. Hiervan vormt de energietransitie en renovatieopgave in de oudere appartementsgebouwen – beheerd door een Vereniging van Mede-Eigenaars – wellicht de grootste uitdaging. Hoe kunnen we deze opgave vandaag aanpakken binnen de private, versnipperde eigendomsstructuren? Kan een coöperatief model hiertoe bijdragen? En kunnen we verder denken dan het appartementsgebouw?
Tijdens deze studiemiddag stelt Hanne Mangelschots (Architecture Workroom Brussels) eerst de bredere opgave voor de verduurzaming van appartementsgebouwen in Vlaanderen op scherp. Vervolgens brengt zij een pleidooi om appartementsgebouwen te beschouwen als de ‘locomotieven’ van een energetische transformatie in grotere wijken, in samenwerking met een energiecoöperatie. Aansluitend pitchen architecten Tim Vekemans (RE-ST architecten) en Tomas Ooms (Studio Tuin en Wereld) hun ideeën over een ‘coöperatieve’ renovatiestrategie aan de hand van concrete oefeningen op bestaande appartementsgebouwen.
Vervolgens geeft antropoloog Ruth Soenen (Simply Community) inzicht in het leven van appartementsbewoners in Vlaanderen en hun bezorgdheden over grotere renovatiewerken in hun gebouw. Zij schetst een genuanceerd en realistisch beeld van bewoners met een verschillend perspectief op wonen, energie, financiën, samenleven … en denkt van hieruit na over de ideale randvoorwaarden voor een coöperatief appartementsgebouw. Tot slot gaan Peggy Totté (Architectuurwijzer) en Lieve Jacobs (Cera) in gesprek met deze experten over de troeven en de valkuilen van het coöperatief model.
Meer info en tickets vind je via de website van Architectuurwijzer.