TEd'A ARQUITECTES en GAFPA geven uitleg op bouwwerf van unieke nieuwe kerk in Herentals

© GAFPA & TEd'A ARQUITECTES
© GAFPA & TEd'A ARQUITECTES
© GAFPA & TEd'A ARQUITECTES
© GAFPA & TEd'A ARQUITECTES
© GAFPA & TEd'A ARQUITECTES
© GAFPA & TEd'A ARQUITECTES

Op zondag 21 april 2024 zullen de architecten Jaume Mayol van TEd'A ARQUITECTES uit Mallorca en Floris De Bruyn van ontwerpbureau GAFPA uit Gent een gedetailleerde toelichting geven op het bouwproces van de nieuwe kerk Onze-Lieve-Vrouw-op-'t-Zand, gelegen aan de Nederrij in Herentals. Deze sessie, georganiseerd door vzw Heilige Huisjes, biedt geïnteresseerden de kans om dieper in te gaan op de unieke aspecten van het project, van conceptuele ontwikkeling tot uitvoeringstechnieken.

De aanleiding voor dit ambitieuze project was een oproep van de stad Herentals, uitgeschreven door Team Vlaams Bouwmeester en bedoeld om een kerk te bouwen als eerbetoon aan Maria Verstappen. Na haar overlijden, ruim 45 jaar geleden, liet Verstappen een legaat na met de expliciete wens om op de locatie van het kasteeltje Le Paige een kerk te stichten. De stad heeft deze wens kunnen realiseren door een financiële overeenkomst met de kerkfabriek van Onze-Lieve-Vrouw. De nieuwe kerk zal niet alleen een plek van eredienst zijn, maar ook een ruimte voor contemplatie en stilte, toegankelijk voor zowel gelovigen als passanten. Het bijzondere concept voor de nieuwe kerk past binnen een breder plan om de locatie te ontwikkelen tot een belangrijk toeristisch en cultureel knooppunt in de regio.

 

Berg als natuurlijke bekisting

De aangewezen plek voor de kerk ligt langs de Noordelijke toegangspoort, pal op de oude Vesten. Op deze historisch beladen plek worden binnen de perimeter van een vierkant drie ruimtes opgetrokken uit gerecupereerde baksteen. De door de tijd uitgewiste verdedigingsheuvel wordt plaatselijk gereconstrueerd in de vorm van een aarden berg rondom de drie volumes. Afgesneden door het vierkant vormt de berg de natuurlijke bekisting voor een gewelf. De context biedt de materialen voor de ingreep. De aarde voor de heuvel is afkomstig van de uitdieping van de gracht. De bestaande kerk wordt gerecycleerd als granulaat voor het cyclopisch beton waarmee de bekisting wordt aangevuld tot aan de bovenzijde.

 

Gewelfde spirituele ruimte

Na het uitharden en ontkisten van het beton wordt de aarde eronder weggegraven, waardoor een gewelf ontstaat rustend op drie poten waarlangs de bakstenen volumes worden ontsloten. Het resultaat is een gewelfde spirituele ruimte die bescherming biedt tegen de elementen. Een intieme kapel kan gebruikt worden voor kleine ceremonies. De uitgedroogde grachten worden opnieuw aangesloten op de Kleine Nete. En rondom de kerk wordt een sublieme verborgen tuin aangelegd.

De toelichting van TEd'A ARQUITECTES en GAFPA over hun ontwerp voor de kerk vindt plaats op 21 april om 15uur in de Sint-Catharinakerk, in het begijnhof van Herentals. Na afloop is er gelegenheid om de bouwwerf te bezoeken en na te praten. Deelname aan de bijeenkomst kost 5 euro. Gezien de beperkte beschikbaarheid van plaatsen is vooraf inschrijven vereist via tickets@heiligehuisjes.be.

Bron: Nieuwsblad & GAFPA
Deel dit artikel:
Onze partners