Testen, experimenteren en monitoren voor energie-efficiënt, gezond en comfortabel wonen

Op een boogscheut van z’n hoofdkantoor aan de E17 opent Renson het Renson Concept Home. Achter de façade van die moderne gezinswoning gaat een heus testcentrum schuil, waar de Waregemse fabrikant van ventilatie, zonwering en ‘outdoor living’ in levensechte omstandigheden kan experimenteren en monitoren. Het Renson Concept Home werd plechtig ingehuldigd in aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

Het Concept Home is in de eerste plaats een ‘real life’ testomgeving – op termijn mét bewoners – waar tal van data uit de praktijk kunnen verzameld worden. Die data zijn van onschatbare waarde voor onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe technieken, en om realistische doelstellingen te kunnen stellen op het vlak van energie-efficiënt, gezond en comfortabel wonen.

 

3 verschillende ventilatiesystemen

“Deze woning is bijvoorbeeld uitgerust met maar liefst 3 verschillende ventilatiesystemen om die onder exact dezelfde omstandigheden te kunnen vergelijken,” geeft CEO Paul Renson een voorbeeld. “Maar ook om oververhitting binnenshuis tegen te gaan, zitten de nieuwste snufjes geïntegreerd.”

Het Renson Concept Home is ook een ‘experience center’ dat opengesteld wordt voor professionele klanten (architecten, installateurs, studiebureaus,…): een schoolvoorbeeld van BEN-bouwen met de nieuwste technieken voor de beste binnenluchtkwaliteit, comfortabele binnentemperaturen en aangenaam buitenleven.

Hier is te zien hoe het intelligent inzetten van duurzame, natuurlijke elementen als licht en lucht op een duurzame manier bijdraagt tot gezond wonen, maar ook het beste comfort creëert.

 

Theorie en praktijk op elkaar afstemmen

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: “Ik juich toe dat bedrijven investeren in experimenten als deze om mee op zoek te gaan naar de meest energie-efficiënte technieken voor een gezond binnenklimaat. Deze woning zal nauwkeurige informatie opleveren rond hoe de gebruikte technologie op elkaar inwerkt. Zo kunnen theorie en praktijk meer op elkaar worden afgestemd. We moeten nu eenmaal efficiënter omspringen met energie, om onze Europese doelstellingen te halen maar ook om de energiefactuur betaalbaar te houden.”

Ten slotte is dit Concept Home voor Renson de uitgelezen kans om te tonen hoe ver het vandaag kan gaan in innovatie. Het is opgebouwd rond bestaande totaalconcepten maar biedt tegelijk ook al ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. “Dit Concept Home biedt ons de kans om te experimenteren met nieuwigheden die inspelen op de snel veranderende architecturale facetten van bouwen en verbouwen,” aldus nog Paul Renson.

 

Onzichtbare binnendeuren

Van technieken is ook binnenshuis het liefst van al zo weinig mogelijk te zien. Binnendeuren ontsnappen daar niet aan en dus is het een uitdaging om in het Renson Concept Home op zoek te gaan naar deurlijsten, scharnieren, geleiders van schuifdeuren en zelfs plinten. Zelfs klinken zijn nauwelijks nog te zien. Gert Jooris van Argent Alu: “In strakke interieurs is het een echte meerwaarde om deuren te laten ‘verdwijnen’ in de wand”

Nu er ook steeds compacter gebouwd wordt, zijn schuifdeuren trouwens een dankbaar alternatief tussen verschillende ruimtes in huis. Door die te laten wegschuiven in de wand, gaat aan plaats en ruimtegevoel niets verloren, terwijl ook hier van het deurbeslag amper iets te zien is.

Bekijk ook de video over het Renson Concept Home.

Bron: Renson
Deel dit artikel:

Onze partners