THE BLUE HOUSE/prize: finalist Gestapelde Stad

De onafhankelijke jury van The Blue House Prize, voorgezeten door bOb Van Reeth en Marie Pok, analyseerde dit jaar 19 kandidatuurdossiers en selecteerde daaruit de 3 finalisten. Finalist ‘Gestapelde Stad’ is een multifunctioneel gebouw in Antwerpen dat werd ontworpen door cuypers & Q architecten en gebouwd door algemene bouwonderneming F. Willems. Een belangrijke rol is weggelegd voor beton.
De onafhankelijke jury van The Blue House Prize, voorgezeten door bOb Van Reeth en Marie Pok, analyseerde dit jaar 19 kandidatuurdossiers en selecteerde daaruit de 3 finalisten. Finalist ‘Gestapelde Stad’ is een multifunctioneel gebouw in Antwerpen dat werd ontworpen door cuypers & Q architecten en gebouwd door algemene bouwonderneming F. Willems. Een belangrijke rol is weggelegd voor beton.




Tot voor kort bevond zich in het centrum van Antwerpen een treurig ogend gapend perceel. cuypers en Q architecten bouwden er voor privé- en professioneel gebruik een stedelijke benedenbouw met – van onder naar boven – een patio en een praktijk verspreid over 2 lagen, een slaapverdieping die als buffer dient tussen praktijk en woning, een duplex leef- en eetruimte met overdekt terras en zithoek, en een volwaardige daktuin met zicht over de Antwerpse skyline. Boven het westelijk georiënteerde terras werd, aansluitend op de daktuin, een tuinkamer gebouwd. Door op deze manier met het aspect ruimte te spelen en verschillende functies opeen te stapelen, maakten cuypers en Q het mogelijk om op een kleine oppervlakte comfortabel te leven, de natuur haar plaats in de stad weer te geven en een minimale ecologische voetafdruk na te laten.

    



Het bouwproject is opgevat als een goed geïsoleerd karkas in massief en bruut beton, waarbij de massa zorgt voor thermische inertie en genivelleerd comfort voor bewoners, werknemers en bezoeker. Losse meubelobjecten fungeren als wanden om de moduleerbare ruimtes te scheiden en maken dat de ruimtes makkelijk kunnen heringedeeld worden mocht dat later nodig zijn.

Filmpje dat getoond werd bij de bekendmaking van de finalisten.



In alle fasen van het bouwproces – voor, tijdens en na – werd bewust voor een duurzame aanpak gekozen, zowel op energetisch vlak als op het vlak van de ecologische voetafdruk, levensstijl en werkcultuur. Het bureau werkt o.a. met gedeelde werfauto’s en eigenaars en werknemers maken zo veel mogelijk gebruik van de fiets en het openbaar vervoer. Ook werd bewust gekozen voor vraaggestuurde balansventilatie met warmteterugwinning (systeem D+) en voor micro-warmtekrachtterugkoppeling met condensor. De bouwwerken worden uitgevoerd door lokale aannemers die gebruik maken van materialen uit eigen streek.


Kurt van Eegherm voelt cuypers & Q architecten aan de tand.



Ook is zowel aandacht besteed aan de nodige autonomie van de Gestapelde Stad an sich als aan de link met de buurt. Zo zijn de gevels zodanig ontworpen dat er een maximale transparantie voor de stad is en de bewoners en werknemers van het gebouw kunnen genieten van maximale passieve winsten in temperatuur en daglicht. De ‘brute’, bijna ‘casco’-manier van bouwen laat het beton volledig tot zijn recht komen en zorgt ervoor dat er in de afwerkingsfase veel kon worden uitgespaard. Ook de samenwerking met het aanpalend gebouw om het terrein en de werf (werfkraan, aannemer…) te delen, zorgde voor mooie besparingen.


Ilze Quaeyhaegens van cuypers & Q architecten geeft een woordje uitleg over het project De Gestapelde Stad.



Bron: THE BLUE HOUSE/

Deel dit artikel:

Onze partners