Tip 6: nieuwe verdiepingsvloeren kunnen oplossing zijn bij herbestemming kerken

Paul Vermeulen (De Smet – Vermeulen Architecten) en Paul Viérin (noAarchitecten) hebben 12 aanbevelingen om de herbestemming van kerken aan te pakken.

Een evaluatie van doorsnede en opstand zegt veel over de mogelijke indeelbaarheid van kerken. Vaak is de creatie van nieuwe verdiepen een goed idee om de ruimte optimaal te kunnen benutten.

Er hangt veel van af of de kerk in kwestie basilicaal is, met lage zijbeuken, dan wel een hallenkerk, waar zij- en middenbeuken even hoog zijn, of een eenbeukig type, waar de zijbeuken tot nissen herleid zijn of helemaal ontbreken.

De analyse van typologie, maten en verhoudingen bepaalt of de doorsnede nieuwe verdiepingsvloeren aankan, en hoe de verticale circulatie tot stand kan komen. De plaats van de toren - vooraan, halverwege, op de viering, boven een zijbeuk - opent daartoe al dan niet mogelijkheden. Vloerposities worden gesuggereerd door bijvoorbeeld de plaats van het doksaal, van kapitelen op de zuilen, de hoogte van de bogen in beukscheidende muren enzovoort.

Klik hier voor meer tips bij de herbestemming van kerken.

Bron: A+ ; Vlaams Bouwmeester

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage