Ultima's voor landschapsarchitect Bas Smets en collectief ROTOR vzw

Landschapsarchitect Bas Smets ontving de Ultima Algemene Culturele Verdienste
Het Brusselse ontwerp- en onderzoekcollectief ROTOR vzw wint de Ultima 2023 voor Architectuur en Toegepaste Kunsten.

Op 30 april 2024 werden de Ultimas23 uitgereikt aan 13 laureaten in evenveel categorieën. Tijdens de award show ontving landschapsarchitect Bas Smets de Ultima Algemene Culturele Verdienste tijdens de Ultimas 2023 award show. De jury prees Bas Smets als “een landschapskunstenaar die de logica van de natuur volgt.” Ook het ontwerp- en onderzoekscollectief ROTOR vzw viel in de prijzen. Met hun inspirerende pionierswerk voor een meer circulaire (interieur)architectuur wint de Brusselse organisatie de Ultima 2023 voor Architectuur en Toegepaste Kunsten.

Bas Smets

Bas Smets heeft zich gevestigd als een invloedrijke figuur in de wereld van landschapsarchitectuur met zijn ingrijpende en ecologisch ingebedde projecten wereldwijd. Een van zijn meest opmerkelijke opdrachten is het landschapsontwerp voor de omgeving van de Notre Dame in Parijs. Dit project onderstreept zijn capaciteit om historische sites te transformeren met respect voor zowel hun culturele als natuurlijke erfgoed. Smets' ontwerpen zijn verrijkt met lagen van historisch bewustzijn en ecologische duurzaamheid, wat ze niet alleen esthetisch aantrekkelijk maar ook ecologisch functioneel maakt.

De jury van de Ultima's prees Bas Smets voor zijn benadering waarbij hij "de logica van de natuur volgt" om harmonieuze en duurzame omgevingen te creëren. Zijn werk bij de Notre Dame is een uitstekend voorbeeld van hoe moderne landschapsarchitectuur kan bijdragen aan de conservatie en verrijking van historische locaties, terwijl het tegelijkertijd de stedelijke biodiversiteit bevordert en ecologische veerkracht opbouwt.

 

Rotor vzw

ROTOR vzw heeft zich onderscheiden door hun unieke benadering van architectuur en design, waarbij de principes van circulariteit niet alleen worden toegepast, maar ook worden geïntegreerd als een fundamenteel onderdeel van het creatieve en constructieproces. Hun projecten, zoals de innovatieve herinrichting van oude gebouwen en interieurs, tonen aan hoe bouwmaterialen hergebruikt en getransformeerd kunnen worden in nieuwe, functionele ruimtes zonder afbreuk te doen aan designkwaliteit of structurele integriteit.

De Ultima-jury erkende ROTOR voor hun "inspirerende pionierswerk" in de circulaire economie binnen de architectuur. De projecten van ROTOR zijn baanbrekend in het aantonen hoe circulaire benaderingen praktisch geïmplementeerd kunnen worden in dagelijkse bouwpraktijken, en vormen een belangrijk model voor de toekomst van duurzaam bouwen. Hun werk moedigt de industrie aan om over te stappen van traditionele, lineaire bouwmethodes naar een meer duurzame, circulaire benadering.

Bron: Ultimas
Deel dit artikel:
Onze partners