Universiteit Gent bouwt nieuwe studenten'woon'campus

Om het hoofd te bieden aan het nijpende tekort aan studenthuisvesting besloot de UGent maar liefs 656 nieuwe studentenkamers te bouwen aan de Kantienberg. Ontwerpers van dienst zijn Huiswerk Architecten.

Het laatste decennium is Gent als studentenstad stilaan uit zijn voegen aan het barsten. Als antwoord op de steeds toenemende studentenpopulatie ontvouwden zowel de universiteit als hogescholen indrukwekkende bouwplannen. Denken we bijvoorbeeld aan het Universiteitsforum- kortweg UFO- van Stephane Beel Architecten aan de Sint-Pietersnieuwstraat, het nagelnieuwe gebouw D van de Hogeschool Gent aan de Voskenslaan en de volledig nieuwe campus van de Arteveldehogeschool van Crépain Binst aan de Kantienberg. Echter niet alleen de onderwijsinfrastructuur krijgt een stevige boost. Om ook –gedeeltelijk- een antwoord te bieden aan het nijpende tekort aan studenthuisvesting besloot de UGent maar liefs 656 nieuwe studentenkamers te bouwen, eveneens aan de Kantienberg.


De nieuwe studenthuisvesting werd ontworpen door Huiswerk Architecten.


Jarenlang bevond zich tussen de Overpoort –hét epicentrum van het Gentse uitgangsleven van vele studenten- en het lagergelegen Decascoopcomplex langsheen de Schelde een gigantisch leeg ‘tochtgat’. Een handige parking voor het bioscoopcomplex, een lelijke doorn in het oog voor vele stadsbewoners. De groei van de studentpopulatie heeft er echter rechtstreeks toe geleid dat net dit terrein het uitgelezen onderwerp zal worden van het studentenleven binnen de stad. Eerder al werd hier op het laagstgelegen gedeelte de gloednieuwe stadscampus van de Arteveldeschool geopend. Nu volgt de UGent, met grootse bouwplannen voor een goeie 650 nieuwe studentenwoningen.

    

 

In augustus 2009 kende de Gentse Universiteit de opdracht voor de bouw van de nieuwe studentenkoten toe aan de firma BAM. Naast het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van ongeveer 650 studentenwoningen en een ondergrondse parkeergarage omvatte dit contract eveneens de herontwikkeling van het studentenrestaurant in de nabijgelegen Overpoort. Het pps-project, met een totale waarde van circa 100 miljoen euro, werd ontworpen door het Antwerpse architectenbureau Huiswerk architecten. De gebouwen vertonen een zekere speelsheid door de driehoekige uitsprongen die de vrij lange gevels wat verlevendigen. Tegelijkertijd vertoont het ontwerp door zijn architecturale uitdrukking met de massieve geelbruine bakstenenmuren tevens een knipoog naar architectuur uit het interbellum.

bovenaanzicht van de nieuwe studenten‘woon’campus

 

Op 15 januari laatstleden werd de eerste steen gelegd van de nieuwbouw aan de Kantienberg en als alles volgens planning verloopt, zal de eerste student in 2011 zijn intrek kunnen nemen in een van de nieuwe studentenwoningen.

 


 

 

Deel dit artikel:
Onze partners