Vectorworks 2016 introduceert Subdivision Modeling in CAD/BIM

Organische vormen zijn schering en inslag in de architectuur; denk maar aan Casa Batlló van Gaudi en het Guggenheimmuseum van Gehry in Bilbao. Vectorworks biedt nu als eerste subdivision modeling aan, een nieuwe techniek die organische uitstulpingen nog realistischer weergeeft.

Van hoek naar uitstulping

Al sinds 2001 konden ontwerpers aan de slag met NURBS om rechtstreeks in Vectorworks organische vormen te creëren. Vectorworks heeft nu de volgende stap gezet: subdivision modeling. Subdivision modeling (of sub-d) is gemakkelijk uitgelegd: je tekent rechthoekige volumes, en de software rondt de vorm meteen af. Extrudeer je een stuk van een hoekig volume, dan tekent Vectorworks de overeenkomstige organische uitstulping. Bijzonder is dat de uitstulpingen naadloos geïntegreerd kunnen worden in een BIM-model. Een demonstratie van de nieuwe technologie kan je hier vinden.

Zoals in de films

De nieuwe technologie werd samen ontworpen met de filmstudio Pixar, die er zelf gebruik van maakt om 3D-personages mee te renderen. De geometrie van sub-d is continu, dat wil zeggen dat je eindeloos kan inzoomen zonder facetten, plooien, of naden tegen te komen. De nauwkeurige visualisatie kan daarom foutloos gebruikt worden in elk productieproces - van 3D-doorsnede tot snelle 3D-print tot CNC-prototype. Ten slotte is de nieuwe technologie ook compatibel met andere software zoals Rhino 3D en Solid Works.

Deel dit artikel:

Onze partners