Veelzijdig Antwerpen: architectuurtrip met topgidsen (21-22/9)

De stad Antwerpen staat bekend om haar rijk architectuurpatrimonium. Tijdens een tweedaagse reis van Architectuurwijzer op 21 en 22 september kun je er een mix van gevarieerde projecten ontdekken, inclusief persoonlijke uitleg van de betrokken architecten. Op het programma staat o.a. een bezoek aan het stadsbouwblok Cadix (gegidst door BULK + Bovenbouw), de Falconhoven (gegidst door Rapp & Rapp), Zaal De Harmonie (gegidst door RE-ST) en de Fierenshoven (gegidst door Happel Cornelisse Verhoeven + Molenaar & Co). Deelnemers bezoeken ook het vernieuwde Stadhuis - genomineerd voor de erfgoedprijs - met deskundige uitleg door HUB.

De architectuurstijl in Antwerpen is een mix van verschillende periodes, waaronder gotiek, renaissance, barok en art nouveau. Hedendaagse architectuurprojecten vervolledigen het straatbeeld. De prominent aanwezige renaissance-architectuur is te zien in bouwwerken zoals het stadhuis, dat gotische elementen combineert met klassieke motieven zoals pilasters, bogen en frontons. Vandaag is het stadhuis in ere hersteld en zijn nieuwe ingrepen naadloos ingepast (HUB + Origin + Bureau Bouwtechniek). Ook de Zaal Harmonie, opgetrokken onder invloed van het neoclassicisme, is met respect herbestemd (RE-ST + Atelier Kempe Thill).

Recente ontwikkelingen zoals woonproject Cadix op ‘t Eilandje (Bovenbouw + BULK) vormen een hedendaagse aanvulling op het historische weefsel. Ook het recent verbouwde interbellumcomplex Fierenshoven (HCVA + Molenaar & co) is een bezoek waard.  Kortom, de stad biedt een boeiende waaier aan architecturale stijlen die het verhaal van het verleden vertelt en tegelijk moderne invloeden omarmt.

 

Praktisch

De ‘Architectuurreis Antwerpen’ gaat door op donderdag 21 en vrijdag 22 september 2023. Deze reis is bedoeld voor architecten en andere beroepsgerelateerde professionals. Je kiest zelf of je deelneemt met of zonder overnachting. Het aantal plaatsen is beperkt. Meer info en het inschrijvingsformulier vind je op de website van Architectuurwijzer.

Deel dit artikel:

Onze partners