Vergeten watertoren in Heukelom krijgt tweede leven als B&B (Verjans Pieter Architecten)

De monumentale watertoren in Heukelom krijgt na vijf jaar wachten eindelijk groen licht voor herbestemming tot een Bed & Breakfast. Projectontwikkelaar NV Wage uit Bilzen heeft de omgevingsvergunning beet en hoopt de werken af te ronden tegen eind 2024, begin 2025. Het aangepaste ontwerp is van Verjans Pieter Architecten uit Hoeselt.

De watertoren werd in 2015 gekocht door beheerder Jean-Marie Geurts, nadat de toren 30 jaar buiten gebruik was gesteld. Aanvankelijk wilde zijn zoon Michael er een meditatiecentrum van maken, maar dat plan werd later aangepast tot een B&B met vier gastenkamers. De vergunning voor het naastgelegen perceel voor nieuwbouw werd geweigerd door de provincie, maar na een lange procedure kon NV Wage aan de slag met nieuwe plannen conform het Ruimtelijk Uitvoeringsplan.

Eind 2020 stak Vlaams minister Zuhal Demir een stok in de wielen omdat de erfgoedwaarden van het gebouw te veel geschonden werden. Architect Pieter Verjans paste de plannen aan en nu kan de verbouwing van de toren eindelijk van start gaan.

De zeshoekige watertoren wordt vanbinnen helemaal ontmanteld en per verdieping wordt er een gastenkamer ingericht. Bovenop komt er een uitkijkpunt dat een prachtig panoramisch uitzicht biedt op de verre omgeving. De gelijkvloerse verdieping wordt uitgebreid met een leef- en eetruimte. Ondergronds komen ontspannings- en sanitaire voorzieningen.

Vader Jean-Marie Geurts en zoon Steven Geurts, die mee in het project zit, willen niet overhaast te werk gaan en streven naar een ingebruikname eind 2024, begin 2025. Burgemeester Mark Vos (CD&V) is tevreden met de goedkeuring van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan, waardoor vijf markante sites in de gemeente behouden kunnen blijven en een herbestemming krijgen. De watertoren zou anders gedoemd zijn tot verval.

Bron: Het Nieuwsblad
Deel dit artikel:
Onze partners