Viessmann lanceert nieuwe lucht/water warmtepomp

Viessmann breidt zijn gamma uit met een makkelijk installeerbare lucht/water-warmtepomp: de Vitocal 200-S. Waar voor andere warmtepompen grondboringen nodig zijn, is de Vitocal 200-S haast even makkelijk te plaatsen en te bedienen als een standaard verwarmingsketel.

Viessmann breidt zijn gamma uit met een makkelijk installeerbare lucht/water-warmtepomp: de Vitocal 200-S. Waar voor andere warmtepompen grondboringen nodig zijn, is de Vitocal 200-S haast even makkelijk te plaatsen en te bedienen als een standaard verwarmingsketel.


Warmtepompen

Een warmtepomp is een elektrisch aangestuurde pomp voor verwarming. De warmtepomp wordt door zijn efficiënte energie-omzetting beschouwd als de verwarming van de toekomst. Die energie-omzetting wordt uitgedrukt in COP (Coefficient of Performance): een COP-waarde van 4,6 betekent bijvoorbeeld dat 1 kW elektrisch vermogen 4,6 kW verwarmingsvermogen oplevert. De klassieke elektrische verwarming heeft een COP van 1. Warmtepompen hebben meestal een hogere COP-waarde en leveren dan ook een gunstige bijdrage aan het E-peil van de woning.


 Vitocal 200-S

Energie-Efficiëntie

Met de nieuwe lucht/water-warmtepomp Vitocal 200-S wil Viesmann bijdragen tot een beter milieu. De Vitocal 200-S haalt bij het aanzuigen van een buitenlucht van 2 C° en het leveren van warm water met een temperatuur van 35 C° een COP-waarde van 3,5. De energie-efficiëntie van de pomp is echter sterk afhankelijk van de buitentemperatuur . Bij warmer weer zal de COP-waarde veel hoger liggen (zo is de COP-waarde 4,6 bij een buitentemperatuur van 7 C°). Om de gemiddelde energie-efficiëntie van een warmtepomp aan te geven werd de SPF (Seasonal Performance Factor) in het leven geroepen. In nieuwbouwwoningen met vloerverwarming haalt de Vitocal 200-S een SPF van 3,96. Op extreem koude dagen, waarbij het elektrisch element ingeschakeld moet worden,  is de SPF 3,4.
Dit alles is volgens Pieter De Bruycker van Viessmann een grote troef: ““Door haar prestaties zorgt de lucht-water/warmtepomp niet alleen voor een aanzienlijke verbetering van de energieprestaties (het E-peil) van een woning, maar eveneens voor een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2.”


Nieuwbouw en renovatie

Bij een nieuwbouw kan een warmtepomp volstaan voor verwarming van de woning en sanitair water. Op zeer koude dagen is er met een lucht/water-warmtepomp soms wel nog extra verwarming nodig. Een ingebouwd elektrisch element in de Vitocal 200-S kan dit echter op zich nemen.
Ook wat renovatieprojecten betreft, is de warmtepomp (in bivalente opstelling geschakeld) in staat om bijna het ganse jaar door duurzame energie produceren. De bestaande installatie, die functioneert op gas of stookolie, moet alleen in de koudste dagen nog voor bijverwarming zorgen.


Koelfunctie

De Vitocal 200-S kan ook omgekeerd werken en de woning koelen. Op warme zomerdagen kan de warmtepomp voor verkoeling zorgen en een aangename binnenhuistemperatuur garanderen.

 

Eenvoudige plaatsing en bediening

In tegenstelling tot grond/water-warmtepompen (waarvoor dure grondboringen nodig zijn), kunnen lucht/water-warmtepompen relatief snel en eenvoudig geplaatst worden. Grondwerken of –boringen zijn niet nodig omdat de buitenlucht als warmtebron wordt gebruikt. De Vitocal 200-S bestaat uit een binnen- en buitenunit die via koelvloeistofleidingen met elkaar in verbinding staan. De buitenunit kan vrij op de grond, op een plat dak of op de buitenmuur geïnstalleerd worden. De binnenunit is een compact muurapparaat dat qua design te vergelijken is met de standaard wandgemonteerde verwarmingsketel. Hierop kan men het systeem via een grafische display bedienen.


Prijs

Het toestel is verkrijgbaar vanaf 3.986 euro (exclusief BTW en installatie).

 

 

Deel dit artikel:
Onze partners