Vijf finalisten voor ontwerp Friendshipsite Antwerpen

Eind vorig jaar startte CORES Development in partnerschap met AG VESPA een architectuurwedstrijd voor de ontwikkeling van de Friendshipsite op het Antwerps Eilandje. Vijf teams van architectenbureaus zijn nu geselecteerd voor de finale.

CORES Development kocht het Friendschip-building in begin 2016 met als doel de site te herontwikkelen. De site zal hoofdzakelijk een residentiële bestemming krijgen, in de lijn van het geldende Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Eilandje’. Volgens de huidige planning zal het bestaande gebouw worden afgebroken in het najaar van 2020 en volgt daarop de constructie van de nieuwe gebouwen.

 

Geselecteerde teams

De opdracht voor deze oproep was dubbel: naast een stedenbouwkundige luik moest er ook een architectonische boeiend gebouw worden voorgesteld, met visie op hedendaags wonen op een stedelijke toplocatie. Er wordt een divers woonaanbod voorzien, inclusief gezinsvriendelijke woningen.

Zowel Belgische als internationale architectenbureaus stelden zich kandidaat. De uiteindelijke teams werden geselecteerd op basis van de voorgelegde visie, het moodboard, de referentieprojecten en de kwalificaties van de teams. De vijf geselecteerde teams zijn:

 

Tweede fase

De vijf teams krijgen tot 25 mei de tijd om een stadsontwerp te maken voor de Friendshipsite. Het ontwerp moet een doordachte integratie zijn van de gelijkvloerse levendige plint, het Total servicestation en de ondergrondse parking in het programma voor de residentiële invulling.

De jury die de ontwerpen beoordeelt, bestaat uit de drie projectpartners CORES Development, AG VESPA en Total. Daarnaast zetelen ook stadsbouwmeester Christian Rap en stedenbouwkundige Maarten Van Acker in de jury. De ontwerpen worden beoordeeld op basis van drie criteria:

  • Stedenbouwkundige kwaliteit en omgevings- en belevingswaarde
  • Architecturale kwaliteit en woonkwaliteit
  • De kwaliteit en geloofwaardigheid van een plan van aanpak

In juli wordt de winnaar bekendgemaakt. Deze krijgt in de tweede helft van 2018 de tijd om het stadsontwerp verder uit te werken zodat eind 2018 een gedragen geheel kan worden voorgesteld. Het winnend team zal ook optreden als kwaliteitscoördinator voor het geheel.

Bron: CORES Development

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage