Vijf projecten bekroond tijdens FEBE Elements Awards 2021

FEBE, de Federatie van de Betonindustrie, heeft zonet haar jaarlijkse FEBE Elements Awards uitgereikt. Voor deze negende editie was het nieuwe auditorium W van Campus Erasmus van de Vrije Universiteit Brussel de plaats waar de bouwsector verzamelde om de uitreiking bij te wonen. Na een (gedwongen) onderbreking van een jaar vielen vijf projecten in de prijzen.  

De jury beoordeelde 65 projecten, verspreid over de vijf categorieën. Ze nomineerde in elke categorie drie projecten waarvan er telkens één werd uitgeroepen tot winnaar van de Award.

De vijf categorieën zijn:

  • Precast in Buildings - Gebouwen gekenmerkt door het gebruik van prefab beton
  • Precast in Structures - Geprefabriceerde betonnen structuren en constructies ten dienste van de samenleving
  • Precast in Landscape - Prefab beton dat de (publieke) ruimte aankleedt en verfraait
  • Precast in Infrastructure - Ondergrondse realisaties in prefab beton
  • Outstanding Precast - Projecten die het inventieve aspect van prefab beton benadrukken

 

Precast in Buildings: Warandeberg- Brussel

De nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis bevindt zich op de Warandeberg in Brussel en voorziet 4.500 werkplekken. Het gebouw zoekt op een zeer organische manier contact met de omgeving.  Het legt een hechte relatie met de stad en zijn omgeving.

De jury waardeert in dit project de hoogwaardige technische uitvoering van het prefab beton. “De grote variatie in maatvoering en geometrische vorm van de elementen vergt vakmanschap om het verfijnde eindresultaat te bekomen. Bekistingsmallen, verschillende granulaten en oppervlakteafwerkingen werden met grote zorg geproduceerd en geselecteerd. Het eindresultaat vormt zonder meer een voorbeeld van de kennis en kunde aanwezig bij zowel de ontwerpers, de fabrikanten als bij de uitvoerders”, aldus het oordeel van de jury.

Betrokken partners:

Architect: Baumschlager Eberle Architekten - Styfhals & PartnersJaspers Eyers Architects
Aannemer: EIFFAGE Benelux
Studiebureau: MACOBO-STABO
Opdrachtgever: BNP Paribas Fortis
Prefab betonelementen: Loveld

De andere genomineerden: De Korenbloem in Kortrijk en Vrijetijdscomplex De Meermin in Waasmunster.


Precast in Structures: Oosterweelverbinding – Antwerpen

Oosterweel gaat over zoveel meer dan het sluiten van de Ring: dit project laat de Antwerpenaar dromen van een veiligere, vlottere, groenere en gezondere toekomst. Deze werken zijn niet alleen ongezien groot qua omvang maar verzetten ook bakens op technisch vlak. Hierin speelt prefab beton een belangrijke rol. Door het gebruik van dit materiaal konden belangrijke uitdagingen aangegaan en met succes afgerond worden, zoals bij de ‘Park & Ride’-gebouwen, het Ecoduct over de Ring en de spoorwegoverbruggingen.

De jury is erg onder de indruk van de technische uitwerking van deze uitdagende constructies. “Deze realisatie getuigt van een grote dosis creativiteit, knowhow en vakmanschap”, klinkt het.

Betrokken partners:

Architect: Zwarts & Jansma Architects
Aannemer: THV Rinkonien (CIT Blaton, Artes Roegiers, Mobilis, Stadsbader)
Studiebureau: Arcadis BelgiumNey & Partners
Opdrachtgever: Lantis
Prefab betonelementen: Ergon

De andere genomineerden: Parking du Grognon in Namen en Iris Tower in Brussel.


Precast in Landscape: Skate Park – Genk

Op het skatepark in Genk vind je multifunctionele zitbanken die daarnaast ook visueel aantrekkelijk zijn. “De ene ziet dit als een kunstwerk, de andere als een designerstuk. In elk geval is dit een 2.0 versie van een zitbank: de originele vorm, de ronde afwerking en de aangepaste kleur maken deze bank tot een pronkstuk op het skatepark. Zowel liggend, zittend of al skatend kan van deze bank genoten worden. De robuustheid van het beton verzekert een lange levensduur. Het out-of-the-box denken heeft geleid tot een nieuwe benadering van betonnen zitbanken. De vorm laat veel variatie toe, waardoor elk stuk uniek wordt en zijn plaats opeist in de omgeving”, aldus de jury.

Betrokken partners:

Aannemer: Stad Genk
Opdrachtgever: Stad Genk
Prefab betonelementen: Ebema

De andere genomineerden: Burgemeesterpark in Lochristi en Stedelijk Lyceum in Antwerpen.

Precast in Infrastructure: Sanering Slijperstraat fase 1 – Staden

In dit project is er gebruik gemaakt van een innovatieve wegopbouw waarbij de weg functioneert als een onbewerkte akker terwijl hij even duurzaam is als een klassieke wegopbouw, zelfs bij veel en zwaar verkeer.  

“Dit is een innovatieve benadering van een waterbufferende weg: door het gebruik van poreuze goten is het mogelijk om water dat van een klassieke weg afstroomt terug onder de weg te brengen om daar gebufferd en/of geïnfiltreerd te worden. Het gebruik van prefab beton laat een kwalitatieve plaatsing met een controle op de doorlatendheid toe. Dit leidt tot een combinatie van een goed berijdbare weg en een optimaal waterbeheer zonder inname van extra volume. Het is tevens goed te zien dat een product dat in vorige sessies genomineerd was, nu ook geïntegreerd is in een totaalproject, met positief resultaat”, aldus het oordeel van de jury.

Betrokken partners:

Architect: Sweco Belgium
Aannemer: Aannemingen Penninck
Studiebureau: Sweco Belgium
Opdrachtgever: Aquafin – Gemeente Staden
Prefab betonelementen: Lithobeton
Andere partner: AB Roads – CRR

De andere genomineerden: Berlaymont-tunnel in Brussel en Spoorwegviaduct Draakplaats in Antwerpen.


Outstanding Precast: Kantoorgebouw – Kortrijk

Dit project is de renovatie van een bestaand kantoorgebouw in Kortrijk tot een duurzaam pilootproject van de Vlaamse Overheid. Het bestaande gebouw is gestript tot de initiële draagstructuur en kreeg een nieuwe buitenschil van schrijnwerk en een onafhankelijke prefab betonstructuur doe zowel een architecturaal als technisch instrument is.  

“Dit project toont aan hoe door het behoud van de bestaande betonstructuur en toevoeging van nieuwe hedendaagse bouwelementen gebouwen een nieuw langdurig leven kunnen krijgen. Daarnaast voorzien de ontwerpers ook een grote mate van flexibiliteit in het open plan waardoor de gebruikers alle vrijheid kennen om de ruimtes nuttig te kunnen blijven gebruiken, ook in de verdere toekomst”, aldus de jury.

Betrokken partners:

Architect: OFFICE Kersten Geers David Van Severen
Aannemer: Himpe
Studiebureau: UTIL
Opdrachtgever: Vlaamse Overheid – Agentschap Facilitair Bedrijf
Prefab betonelementen: Urbastyle

De andere genomineerden: Pillage of the Sea in Oostende en Scheldezicht in Antwerpen.

Bron: FEBE
Deel dit artikel:

Onze partners