Vloerverwarming voor nieuw sportcomplex De Helix

Het nieuwe sportgebouw aan het scholencomplex De Helix in Maasmechelen is nog maar net geopend, maar al volop in gebruik. De school gebruikt de sportzalen, maar ook de gemeente maakt gebruik van de zalen. Architect Louis Bovens, als sinds de jaren ’90 actief in de scholenbouw en dus ontwerper van talloze turnzalen, gaf een rondleiding en stond ook stil bij zijn keuze voor de vloerverwarming van Vasco.

Het gebouw bestaat uit 3 sportzalen: een grote zaal, een gymnastiekzaal en een ruimte voor zachte sporten. Daarnaast zijn er kleedkamers, een cafetaria, een inkomhal en een grote refter op de bovenverdieping die later als VIP-ruimte kan worden gebruikt. Overal in het gebouw komen groene tinten terug.  Louis Bovens: “Dat is een verwijzing naar de helix, zoals een klimop die uit de basis vertrekt en steeds hoger en hoger klimt. Alle zuiver functionele deuren zijn neutraler, buiten de blauwe deuren van de toiletten  en de deuren van de kleedkamers, die een fellere afwerking kregen. Dat geeft het gebouw toch ook iets speels.”

 

Functionele inrichting

Voor de rest is het gebouw heel functioneel ingericht, met zichtbare technieken en zonder vals plafond. “Dat werd ook expliciet gevraagd,” zegt Bovens. “Je kan je voorstellen dat spelers tijdens en na de match nogal opgepompt zijn en dat afreageren op het gebouw. Daarom kozen we voor een heel functionele inrichting. De ervaring leert ons dat dat wel degelijk nodig is.”

Nog een opvallende eigenschap van het gebouw zijn de linoleumvloeren van de sportzalen. Voor die vloeren ging Bovens op zoek in het buitenland. “We wilden vooral weten of de ondergrond makkelijk te belijnen was en welk effect dat zou geven. Dat visuele aspect beviel ons erg goed. Wat echter nog belangrijker is: zo’n lino-vloer is heel effectief om brandwonden te vermijden bij het vallen. Dat weten we via de spelers van volleybalclub Noliko Maaseik. Een derde voordeel van de lino-vloeren: ze is akoestisch zeer absorberend. Dat zorgt samen met de scheidingswanden en isolatiewanden voor een goede demping van het geluid, wat erg nodig is in een sportzaal.”

 

Vloerverwarming

Het vloermateriaal is dus redelijk nieuw, maar wat daaronder ligt niet. De vloerverwarming van Vasco, die in het hele gebouw ligt, gebruikt Bovens al lang. “Vasco heeft een zeer arbeidsvriendelijke manier om vloerverwarming te maken. Andere systemen, met groeven in de isolatie, zijn niet zo gebruiksvriendelijk. De vloerverwarming van Vasco is gemakkelijker, goedkoper én je steekt er zoveel isolatie onder als je wil. Bij andere systemen kom je soms maar aan een tweetal centimeter isolatie, daar hou je de warmteafgifte naar de ondergrond niet tegen. En voor die isolatie moet je dan weer extra betalen. Geen ideale situatie dus. Trouwens, Als we met kwalitatieve Limburgse materialen kunnen werken, zoeken we niet verder.” Ook de installateur, Thijs Vanlaer van installateur bvba Dirk Gregoor, was enthousiast over de vloerverwarming van Vasco. “We hadden nog niet zoveel ervaring met vloerverwarming in grote sportcomplexen. Het was ook de eerste keer dat we met hun nieuwe systeem hebben gewerkt, maar dat was heel gebruiksvriendelijk en wees zichzelf eigenlijk uit. De binnendienst van Vasco ondersteunde ons trouwens heel goed bij dit project en stonden altijd klaar bij dringende aanvragen.”

Onder andere dankzij die vloerverwarming en de goede isolatie is het sportcentrum een toonbeeld van energiezuinigheid. Bovens: “De vermogensbelasting, in een woning rond de 50 watt per kubieke meter, bedraagt hier maar 8 watt.”

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners