Welkom in het thuiskantoor 4.0

© Luxaflex
© Luxaflex

Een keukenstoel aan de eettafel, met een paar boeken onder je laptop? Dat is allang verleden tijd. Het thuiskantoor van vandaag is helemaal afgestemd op het nieuwe hybride werken: enkele dagen naar de werkplek afgewisseld met flexibel thuis je job uitoefenen. Daarbij kan een slimme raambekleding een wereld van verschil betekenen. Specialist Luxaflex legt uit hoe je thuis de ideale werksfeer creëert.

De geïmproviseerde ‘home offices’ maken steeds vaker plaats voor doordacht ingerichte thuiskantoren. Daarbij bepalen voldoende licht – zonder hinderlijke weerkaatsing van de zon – en een stukje privacy een groot deel van je comfort. Niet alle types gordijnen en raambekleding zijn dan ook geschikt om je ogen rust te geven en optimaal op je beeldscherm te kunnen werken.

Laat de zon jouw werkritme volgen

In het beste scenario kan je de raambekleding in je werkruimte op elk moment van de dag aanpassen aan de stand van de zon. Zowel de Plissé Shades (strakke gordijnen die zichzelf opvouwen bij het openen) als de Duette® Shades (dubbele plissés met een honingraatstructuur) van Luxaflex kunnen dat dankzij de functie bottom-up en top-down.

Zo combineer je perfect privacy met zonlicht: bovenkant open en onderkant dicht, of net andersom. Je kan de raambekleding instellen zoals jij dat wil, en het beste halen uit de natuurlijke lichtinval zonder te moeten inboeten op privacy. Ook de horizontale jaloezieën van Luxaflex – in aluminium of trendy hout – kan je bottom-up en top-down bedienen. Perfect voor thuiswerk, ook al omdat je door het tuimelen van de lamellen de lichtinval makkelijk kan bijstellen.

Ideaal werkhumeur

Wil je je goed kunnen concentreren? Dan is blauw de perfecte keuze. Deze kleur heeft een rustgevende werking waardoor je makkelijker kan focussen. Geef je thuiskantoor daarom gerust een tintje blauw. Dat kan op de muur, in accessoires maar ook via je raambekleding. Pas de blauwtinten toon-op-toon toe en combineer met wit voor nog meer rust.

Zwarte raamdecoratie en accessoires kunnen ook, maar let erop dat je thuiskantoor niet te somber wordt en ruil zwart misschien in voor donkerder grijs. Geen fan van blauw? Ga voor groen, want deze kleur stimuleert balans en rust – twee onmisbare elementen voor thuiswerk. Je kan ook altijd met planten een toets groen in je interieur brengen. Zo geef je de sfeer in huis meteen ook extra zuurstof!

Demp de ‘toegestane’ lichttoetreding

Wist je dat er richtlijnen gelden voor de maximale hoeveelheid daglicht in een werkruimte? Dat heet de toegestane lichttransmissie. Uiteraard zijn deze richtlijnen niet bindend voor een thuiskantoor, maar ze vormen wel een goede leidraad om comfortabel te kunnen werken. Daarbij moet je rekening houden met de locatie van het venster. Ramen aan de noordzijde mogen een maximale lichttransmissie van 20% hebben, ramen aan de oost- en westzijde 8% en ramen aan de zuidzijde 5%.

Met textiel kan je de lichttoetreding dempen tot het ideale werkniveau: voldoende licht om je scherp te houden en genoeg rust en privacy om je te concentreren. Bovendien biedt Luxaflex – in functie van de locatie van een raam en de ‘toegestane’ lichttransmissie – stoffen met verschillende soorten transparantie. Ook kan je in een raambekleding zelfs twee stoffen combineren om 24/7 comfortabel te kunnen werken. Of hoe raambekleding helemaal is afgestemd op het thuiskantoor 4.0.

Deel dit artikel:
Onze partners