What's in a name: ABSCIS Architecten

What's in a name is terug en in deze tweede aflevering gaan we na wat er achter de kleurrijke naam van ABSCIS Architecten schuilgaat. Het architectenbureau ontwerpt voor een ruim publiek: van residentiele huisjes tot hypermoderne laboratoria. Is de benaming een referentie naar de geneeskunde en meetkunde of gewoon een samenraapsel van letters? De enige echte verklaring ontdekt u hier!

Wanneer is het architectenbureau opgericht?

ABSCIS architecten werd in 1987 opgericht door Frank Van Kerckhove, Piet Van Cauwenberghe en Johan Van den Driessche. Zij studeerden alledrie aan het Hoger Architectuur Instituut in Gent.


Wat is de filosofie achter de naam?

We zijn gestart met een letterwoord. Daarin staan verwijzingen naar onder andere de woorden architectuur, bouwkunde, stedenbouw en nog enkele andere toepassingsgebieden. Maar dit gaf een mengelmoes van letters die niet echt goed in de mond lag.

Daarom hebben we de letters door elkaar geschud. Toevallig kwamen we uit op ABSCIS, wat eigenlijk per toeval ook een verwijzing is naar een meetkundige term - de afstand tot de opstaande as van een coördinatenstelsel.


Wat was de inspiratie achter de naam?

De naam is er eigenlijk gekomen door een brainstormsessie aan tafel. Na een beetje met de letters gespeeld te hebben kwamen we tot ABSCIS. Dat de naam begint met de A van architectuur komt ook goed uit, nu staan we vooraan in het telefoonboek.

Mensen zeggen geregeld dat onze naam hen wel iets zegt, dit komt waarschijnlijk door de meetkundige link waarover ze vroeger in school geleerd hebben.


Is deze naam ooit al veranderd?

Ja. Vroeger heetten we ABSCIS Ontwerpgroep.


Waarom is de naam veranderd?

Door een nieuwe wetgeving en de inschrijving op de tabellen van de Orde werd de naam veranderd naar ABSCIS Architecten.


Denkt u dat de naam van de firma invloed heeft op het succes van de firma?

Dat zou ik niet weten. Er is nog geen onderzoek naar gedaan.


Opent de naam deuren?

Ja. Ondertussen zijn we al jaren intensief aan het werken, doen we mee aan verschillende wedstrijden en streven we naar kwaliteit. We zijn toch bekend bij een breed publiek.


Bent u tevreden over de naam, of zou u deze willen veranderen als u kon?

Eigenlijk zien we geen reden om te veranderen van naam. We hebben nu een zekere naamsbekendheid opgebouwd. Ook de notie dat een publibureau onze naam erg negatief vond - omwille van de mogelijke verwarring met een abces - deed ons hartelijk lachen. We zijn dan ook niet van plan om te veranderen van naam.

Deel dit artikel:

Onze partners